ГЕРБ обвини "Да, България" в лобизъм за 100 лв., от фирмата отричат

https://www.24chasa.bg/novini/article/9761620 www.24chasa.bg
Вторият брифинг на ГЕРБ днес

Собственикът на "Сиела Норма" АД Иван Тодоров отрече пред "24 часа" да е дарявал някога на партии

Дарение от 100 лв. се оказа повод за скандал между ГЕРБ и "Да, България". На брифинг на премиера в оставка Борисов и членове на партията му по-рано днес, той заяви, че се подготвя непрозрачен избор за доставчик за машини за изборите, а ДБ лобира за конкретна форма. "Тази фирма е дарител на "Да, България". Четете кой е дарителя на кого дарява и защо се пробутва", каза Борисов, но не посочи името на фирмата.

Лъжа е, отвърна във фейсбук депутатът от "Демократична България" и член на "Да, България" Ивайло Мирчев. Той опроверга казаното от Борисов, като посочи, че нито фирмата, нито собственикът ѝ са сред дарителите на партията.

Последва втори брифинг на ГЕРБ в Централата на партията. На него депутатът и председател на младежката структура на ГЕРБ Георг Георгиев показа показа разпечатка от Сметната палата в отговор на твърдения на Ивайло Мирчев. На нея бе посочен дарител на име Иван Тодоров, а дарението е на стойност 100 лв., направено за местните избори през 2019 г.

Името Иван Тодоров съвпада с името на собственика на фирмата "Сиела Норма" АД. Тя доставя машините за гласуване от 2014 г. насам. Тя бе доставчик за машинния вот и на 4 април.

"Днешният ни брифинг е провокиран от една неистина. Неистина, която не можем да оставим неадресирана. Много пъти сме запазвали търпение и толерантност, но вече не. Всяка една лъжа ще бъде разкривана", заяви Георг Георгиев и добави: "100 000 евро са инвестирали в кампания. Инвестиции в биткойни и дарения във въображаема валута."

Само час по-късно Ивайло Мирчев от "Да, България" отново се включи с видео във своя фейсбук профил, в което обяснява, че въпросният Иван Тодоров е друг човек, а не собственикът на фирмата, доставяща машините за гласуване.

"Поредната лъжа на ГЕРБ. Дарителят ни със 100 лв. наистина се казва Иван Тодоров, но е роден през 1990 г., за разлика от собственика на въпросната фирма, за която ни обвиняват, че сме получили дарение (което е лъжа), който е роден през 1958 г.", обясни Мирчев.

Пред "24 часа" известният юрист Иван Тодоров, мажоритарен собственик на "Сиела Норма"  - фирмата доставчик на машините за гласуване, каза: "Никога не съм членувал в политически партии и не съм правил дарения за партии". Той каза, че е роден през 1958 г. Ивайло Мирчев преди това написа във фейсбук, че техните двама дарители с име Иван Тодоров са родени през 1990 г. и 1968 г.

От ГЕРБ отправиха множество други упреци към ДБ, като искането да се закрие специализираният съд. "Къде са колегите, които носеха европейските доклади, в които се говори за върховенство на закона, днес, когато искат да се закрият спецсъдът и КПКОНПИ", попитаха от партията.

ГЕРБ научи за консултациите при президента за назначаване на членове на ЦИК от медиите, докато други партии научават от източника. Това коментира на пресконференцията Тома Биков. Той уточни, че за предстоящите на 5 май консултации е научил от медиите и все още в централата на партията няма постъпила официална покана.

"Срамно е да разсформироваш ЦИК и да я дадеш на президента по негово искане", допълни Биков. По думите му новата ЦИК ще обслужва Радев и това се случва 2 месеца пред изборите за президент.

По-рано днес в прессъобщение на секретариата на държавния глава се посочва, че със свой указ президентът Румен Радев определя правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване членове на ЦИК.

По-рано днес лично премиерът в оставка коментира скандалните промени в Изборния кодекс и назначаването на ЦИК от президента Румен Радев.

"Това вече е сериозно! Тези хора управляват страната 11 години. Отговарят за преразпределение на 120 млрд. БВП, за работата на институциите, икономиката, болниците, училищата… Днес на пресконференция Бойко Борисов каза, че "В Да, България са аматьори" и веднага посочи, че фирмата, която осигурява машините за гласуване е наш дарител, поради което ние я "пробутваме".
Веднага опровергахме тази лъжа - “Сиела” не е дарявала за кампаниите на Да, България.", написа в края на деня обобщаващо в своя фейсбук профил по случая депутатът Ивайло Мирчев.