Без Октоберфест в Мюнхен и тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/9762032 www.24chasa.bg
Във времената преди пандемията германци по традиция посягат към халба бира на Октоберфест в Мюнхен. СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-големият фестивал на бирата в света - Октоберфест, няма да се състои за втора поредна година заради пандемията, съобщи днес премиерът на германската провинция Бавария Маркус Зьодер, цитиран от Ройтерс.

Обичайно биреният фестивал привлича в Мюнхен около 6 милиона посетители, много от които пътуват от чужбина. Гостите седят на общи дълги маси, пият бира, хапват традиционни ястия - вурстове, гевреци или свински джолан, и слушат музика.

Зьодер заяви пред журналисти, че и тази година се налага да бъдат отменени основни събития като Октоберфест, тъй като те изискват големи финансови ангажименти и рискът е твърде голям предвид несигурността около утихването на COVID.

"В класическите палатки за бира на големите фестивали социалното дистанциране, маските и други мерки са практически невъзможни за изпълнение", каза още той след разговори с кмета на Мюнхен Дитер Райтер.

До момента Германия е ваксинирала над 28 процента от населението си. С увеличаването на имунизациите и намаляването на инфекциите, страната се надява скоро да бъдат премахнати ограниченията, въведени през ноември и затегнати допълнително в края на миналата седмица.

Тазгодишният Октоберфест трябваше да се проведе от 18 септември до 3 октомври.