Бойко Рашков - поредно име за служебен премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/9762263 www.24chasa.bg
БОЙКО РАШКОВ

Сред “обичайните заподозрени” фаворит остава президентският човек Стефан Янев, проф. Даниел Вълчев развеселен от номинацията

Поредно име към “обичайните заподозрени”, сочени в последните седмици за служебен премиер, завъртя коментаторът Константин Мишев.

“Бойко Рашков. Този мрачен тип ще ръководи служебното правителство.

Не е непременно

нужно да бъде

назначен за

служебен премиер

или министър.

Той е мозъкът

на днешната дестабилизация на България и ще бъде главният архитект на политиката на правителството на Радев”, написа Мишев в социалните мрежи. И добави: “Да му мисли моят приятел Evgeny Mihaylov... Рашков беше негов душманин през онези далечни години в началото на промените. Разследваше го за видеокасетата с изявленията на Петър Младенов, че трябва танковете да дойдат.”

Според Мишев сме свидетели на преврат - “засега е безкръвен. Засега...”.

Бойко Рашков бе директор на Националната следствена служба преди 25 г. Бил е депутат от левицата, зам.-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция, а от 2013-а до 2018 г. - председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Университетски преподавател по право. Миналата година

Радев го назначи

за член на

правния си съвет

Друг юрист също бил вариант според политическата мълва - проф. Даниел Вълчев, вицепремиер и просветен министър в кабинета на царя.

Потърсен от “24 часа”, той се разсмя на новината за “номинацията”.

“Нека първо процедурата да се извърви докрай и президентът ще си номинира кандидат. Всичко това,

което в момента

се говори, е на

нивото на интригата”,

коментира професорът по обща теория на правото и обща теория на държавата и декан на Юридическия факултет на СУ.

При вече безалтернативните нови избори и съответно служебен кабинет най-соченото име да го оглави е това на президентския съветник по националната сигурност Стефан Янев. Коментатори подчертават факта, че бригадният генерал присъства на консултациите на Румен Радев с парламентарните партии, предшестващи завъртането на рулетката с мандатите.

В кабинета на президента, чийто премиер бе проф. Огнян Герджиков, Янев беше вице и министър на отбраната. Завършил е Военната академия в София и колежа към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ. Смята се за един от най-близките хора на държавния глава.

Първият служебен премиер на Радев - Огнян Герджиков, определи в интервю за “24 часа” преди дни като абсолютно нереалистична опция отново да бъде поканен. Сред имената се завъртяха и тези на Гергана или Соломон Паси, които обаче също отхвърлят подобна вероятност.

 Умен, красив, приет на Запад ще е кандидат-президентът на ГЕРБ

“Умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток. Коренно различен от сегашния разединител на нацията” - така Бойко Борисов описа фигурата на бъдещия кандидат за президент на ГЕРБ. И добави: “Няма да съм аз.”

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ обаче не отговори на въпрос дали зад това описание не се крие Даниел Митов. Бившият външен министър от квотата на Реформаторския блок и зам.-шеф на партията на Иван Костов ДСБ понастоящем е член на ГЕРБ. Той бе номинацията на Борисов за премиер при получаването на мандата от Румен Радев, който партията върна.