Кастингът за новата ЦИК още на 5-и, но вече открито говорят за трети избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/9762399 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова на консултациите през януари за датата на изборите.

ГЕРБ подозира касиране на вота по сменените правила

Процедури 3 в 1 на “Дондуков” в сряда - президентът връчва мандата на Нинова и тя му го връща, после вика партиите да номинират членове за комисията

Борисов пусна своите да атакуват Изборния кодекс пред Конституционния съд

Президентът Румен Радев разпрати покани на партиите за скоростни консултации по излъчване на новата Централна избирателна комисия - още на 5 май. А в събота от “Позитано” 20 решиха, че също на 5 май, когато той чакаше БСП да ѝ връчи мандата, лидерката Корнелия Нинова ще му го върне веднага неизпълнен - така, както вече направиха ГЕРБ и “Има такъв народ”.

Навръх горещия политически Великден все по-открито от партиите заговориха и за очертаващи се трети избори за парламент тази година.

И след предсрочните парламентарни избори правителство няма да може да се излъчи. Това прогнозира рано сутринта на Светли понеделник Бойко Борисов.

Кастингът за новите членове на ЦИК започва още вдругиден (за процедурата виж долу). “Публичното изслушване на предложенията ще започне от 14 ч на “Дондуков” 2 и ще се излъчва в реално време на интернет страницата на президентската институция”, съобщиха оттам.

“В изборното законодателство има много противоречиви текстове, които се бият един с друг, и не зная как ще бъдат изтълкувани при едно обжалване пред съда,

дано не се стигне

до касиране на

изборите,

заяви пък по въпроса с хаоса в приетия набързо закон правосъдната министърка в оставка Десислава Ахладова.

Тя участва заедно с Борисов и други свои колеги от кабинета в сутрешния брифинг, който този път бе в централата на ГЕРБ, а не по вече утвърдила се традиция премиерът в оставка да свиква екипа си в служебната си вила в “Бояна”.

“Целта беше ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент” - така Борисов атакува Румен Радев. ГЕРБ все още нямат кандидати за членове на комисията, защото няма методология и не е ясно какви трябва да са те, обясни той. “Може да са само шампиони по шах, бокс или планинско ориентиране - ние не знаем”, коментира Борисов.

“Българският народ е мъдър. Той слуша, чете и ще започне да си задава същите въпроси, които си задаваме и ние. В един момент ще осъзнае, че

дори и Тодор

Живков не е

имал президент,

премиер, ЦИК,

за да се яви

на избори

А Румен Радев е точно такъв в момента. Българинът не обича диктатурата”, каза още Борисов.

Въпреки всички критики за промените в Изборния кодекс Борисов първоначално заяви, че ГЕРБ няма да ги атакува в Конституционния съд - нека народът види какво са направили. Но шефката на депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова настоя, че трябва дасе брани правото и в края на брифинга Борисов каза: “Добре бе, дайте ги!”.

По-късно ГЕРБ свика нов брифинг. На него Тома Биков обяви, че всички останали освен тях са знаели, че Радев ще издаде указа си за консултации за ЦИК вчера.

“С другите партии

сигурно са в

комуникация. Той

е техният лидер”,

каза той. Определи изборният закон като тероризъм, признавайки, че “едно време Крум Зарков беше казал това за нашето законодателство”. Кодексът се нагаждал така, че да спечелят партиите от кръга “Радев”, а той самият - втори мандат.

И друга сюжетна линия вървеше паралелно - кой е дарявал “Демократична България”. Първо Борисов обвини, че това е фирмата доставчик на машините за гласуване. От ДБ категорично отрекоха. На втория брифинг Георг Георгиев настоя, че ГЕРБ не са излъгали - спонсор със 100 лв. за изборите се явява Иван Тодоров, шеф на доставчика на хардуерното обслужване за машините за вота. “Поредната лъжа на ГЕРБ. Дарителят ни със 100 лв. наистина се казва Иван Тодоров, но е роден през 1990 г., за разлика от собственика на въпросната фирма”, отвърна във фейсбук Ивайло Мирчев. Даже имали двама дарители адаши, вторият Иван Тодоров бил роден през 1968 г.

Самият мажоритарен собственик на “Сиела Норма” проф. Иван Тодоров коментира за “24 часа”, че никога не е членувал в ДБ и не е дарявал никакви суми на партията.

По-късно в разпрата през фейсбук се включи и Слави

Трифонов,

според когото

ГЕРБ ги боли,

защото щели да им сменят “тяхната” ЦИК.

“Овладяна ЦИК, която изпълнява всяка тяхна политическа поръчка. Например да ликвидират видеонаблюдението или пък да не санкционират бившия министър-председател Бойко Борисов, който непрекъснато използваше държавния ресурс, за да агитира за собствената си партия. Което е абсолютно нарушение на закона - видно за всички, но не и за тяхната ЦИК”, написа Трифонов. А Изборният кодекс бил добър, защото “глупавите ограничения за българите в чужбина вече няма да ги има” и ще има видеонаблюдение.

Жребий за шеф и 6:4 за площада срещу ГЕРБ в комисията на късмета

Превес на партиите на протеста ще има в новата Централна избирателна комисия. Това става ясно от правилата за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК, които президентът е утвърдил. От пресцентъра му ги разпространиха в почивния Светли понеделник.

Квота от 4-ма представители в новата 15-членна комисия има коалицията ГЕРБ-СДС. “Има такъв народ” ще излъчи 3-ма, толкова представители получава и БСП. По двама ще имат ДПС и “Демократична България”, 1 - “Изправи се! Мутри вън!”.

Така общо хората на Слави Трифонов, на Мая Манолова и ДБ ще разполагат с 6-има изборни надзорници.

В сегашната 20-членна ЦИК, която ще се разформирова според приетите ударно срещу Разпети петък поправки в Изборния кодекс,

ГЕРБ имаше 7

представители

Разпределението в новата се прави по метода на най-големия остатък (“Хеър-Ниймайер”). При него се определя квота на Хеър, като 240 (броят народни представители) се дели на 15 (членове на комисията), т.е. в случая тази квота е равна на 16.

Броят депутати от всяка формация се разделя на 16 и на първия етап се получават цели числа - съответно 4 за ГЕРБ, 3 за ИТН, 2 за БСП, по 1 за ДПС и ДБ, а хората на Манолова имат 0. На втория етап се гледат остатъците от това деление и партията с най-голям остатък прибавя 1, а ако са равни, предимство има най-малката група. Така “Изправи се! Мутри вън!” получава 1 член в ЦИК, по още 1 добавят БСП, ДПС и ДБ, а квотата на ГЕРБ и Слави остава непроменена.

Спазва се принципът нито една партия да няма собствено мнозинство, както и да се запази съотношението според числеността на съответните парламентарни групи, гласят обявените правила.

От партиите се иска мотивирано предложение за хората, които издигат. На “Дондуков” 2 трябва да се прати и заверено копие от дипломата им за висше.

Нужна е

магистърска степен,

препоръчително по право, информатика и компютърни науки, математика, обществени комуникации и информационни науки, политически науки и социология. За правистите - и удостоверение за юридическа провоспособност.

Консултациите тази сряда при Радев са едновременно с всички партии в 45-ото НС и трябва да излъчат ръководството на ЦИК. Всяка група има право на един представител в него. Една партия не може да излъчи едновременно председател, зам.-председател и секретар на комисията. Партия, излъчила шефа или секретаря, не получава зам.-шеф. Ако пък някоя от политическите сили заяви по-малко кандидати от квотата си, останалите с жребий попълват местата.

Ако няма консенсус кой да оглави ЦИК, ще се тегли жребий и която партия извади късмет, ще го посочи. Същото е и със секретаря.

Всички кандидати трябва да имат документ за

непринадлежност

към ДС

Биографиите ще се качат на интернет страницата на президентството. Документите им ще проверява нарочна комисия, назначена от главния секретар на Радев.

Процедурата по изслушване на хората в новата ЦИК дава по 10 мин на всеки, то ще се излъчва в реално време. Комисията трябва да е назначена от президента до 14 дни от обнародването на кодекса в “Държавен вестник”, което стана на 1 май в извънреден брой.

Борисов се чуди как ще разнасят машините в САЩ - с лодки, тирове или платноходки

Захариева: Не е ясно кой ще охранява и монтира устройствата за гласуване в чужбина

Въвеждането на масово гласуване с машини ще създаде пълно объркване в чужбина, защото няма как те да се “закарат”. Така премиерът в оставка Бойко Борисов атакува новото мнозинство в парламента и приетите от тях поправки в изборното законодателство.

На Разпети петък депутатите приеха, че във всяка секция зад граница над 300 души трябва да има машини. “Как ще стигнат до Америка, Австралия, Азия - с тирове, лодки, платноходки, самолети?”, попита Борисов. Той обясни, че докато светът се отказва от машинното гласуване, ние го приемаме.

“А там къде ще ги инсталират,

кой ще наблюдава

кой чука на тези

машини

или и там са създали организация за фалшифициране. Ако машината се повреди, казват нашите страховити юристи, тогава на хартия. Сетих се коя е печатницата на БСП, където трябва да отпечатат цялото количество бюлетини”, продължи атаката Борисов. А шефката на парламентараната група на ГЕРБ Десислава Атанасова добави: “Ако е възможно, ще ни доставят машини, но няма да е възможно, защото не знам кога ще бъде обявена доставката за тези машини, кой ще я спечели и как ще ги доставят?”.

Външната министърка в оставка Екатерина Захариева заподозря, че машините се произвеждат от венецуелска фирма, която е монополист. “Не се ли притесняват, че купуваме машини от Венецуела - държава диктатура, в която правителството със специално създадени милиции убива гражданите, които протестират, със снайпери”, възкликна тя. Според Захариева депутатите, гласували промените, нямат представа как се правят избори в чужбина. “Аз не мога да си представя как в една държава от ЕС с 60 секции, в 30 от които има над 300 гласоподаватели, как 30 машини ще бъдат закарани там, как ще бъдат охранявани, как ще бъдат съхранявани, кои са техниците, които ще ги монтират. Явно нямат представа как се организират секциите там”, допълни тя.

Критики на Борисов имаше и за видеонаблюдението, което щяло да се прави “по възможност”. “По какъв критерий ще кажеш в този град и тази секция ще има видеонаблюдение, в онази няма да има? Или там, където печелят, няма да има, а където губят с много, ще има? Как така по възможност?”, попита той. Такъв текст наистина имаше в предложениията, но в крайна сметка купуването на камери за видеонаблюдение бе вменено на МС.

“Новите варвари

погазиха

конституцията

и законите. Никога не се е случвало за една нощ да се приеме кодекс и той да бъде обнародван с по-ранна дата в държавен вестник от деня на приемане”, посочи пък Атанасова. “Това е, което демонстрираха като знания по конституцията и правото колегите от “партиите на промяната”, допълни тя. Тук Борисов я прекъсна и попита кой е промяната - появилите се отново Мая Манолова, Мария Капон, Татяна Дончева или Арман Бабикян?

“В този парламент видяхме нещо нечувано - Закон за съдебната власт, НПК, Изборен кодекс се приеха за първи път, без да се допитат ресорните министерства, Висшият съдебен съвет. Изборният кодекс видяхте за колко дни бе приет, без да бъдат поискани становищата от институциите, за първи път видяхме, че нито гражданите, нито заинтересованите лица могат да участват в обществените консултации”, обясни правосъдната министърка в оставка Десислава Ахладова. Депутатите на ГЕРБ са направили всичко възможно да “предотвратят тези щети, които се нанасят на демокрацията в момента”, поясни Борисов.

За пореден път той подчерта, че новите избори ще струват “десетки милиони на данъкоплатеца и ще изтекат в поредното безсмислено състезание”. И тогава няма да направят правителство, а ще продължи служебното правителство на Радев месеци наред и това е целта, прогнозира лидерът на ГЕРБ.

Критики отправи и към партийните опоненти. “Не може уважаемата госпожа Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, да връщат мандата, защото Борисов продължавал да управлява. Повече от месец имахте, да си бяхте направили едно правителство, ако ще да е проформа. Неслучайно не приеха мажоритарния избор, а сложиха дори думичка отпред “при редовни”. При този парламент, при това взаимоотношение между политическите субекти в България

кога ще има пълен

мандат - никога”, каза Борисов. Бе възмутен, че опоненти на ГЕРБ в парламента наричат партията му “токсична” и отказват да се коалират с нея, въпреки че е първа политическа сила. Те “отровното трио” го имат в името си. Нима БСП, ДПС и “Да, България” не са токсични - никой не иска да работи с тях”, заключи Борисов.