Борисов се чуди как ще разнасят машините в САЩ - с лодки или тирове (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9762485 www.24chasa.bg
Бойко Борисов и колегите му на брифинга в понеделник

Захариева: Не е ясно кой ще охранява и монтира устройствата за гласуване в чужбина

Въвеждането на масово гласуване с машини ще създаде пълно объркване в чужбина, защото няма как те да се “закарат”. Така премиерът в оставка Бойко Борисов атакува новото мнозинство в парламента и приетите от тях поправки в изборното законодателство.

На Разпети петък депутатите приеха, че във всяка секция зад граница над 300 души трябва да има машини. “Как ще стигнат до Америка, Австралия, Азия - с тирове, лодки, платноходки, самолети?”, попита Борисов.

Той обясни, че докато светът се отказва от машинното гласуване, ние го приемаме.
“А там къде ще ги инсталират,
кой ще наблюдава
кой чука на тези
машини
или и там са създали организация за фалшифициране. Ако машината се повреди, казват нашите страховити юристи, тогава на хартия.

Сетих се коя е печатницата на БСП, където трябва да отпечатат цялото количество бюлетини”, продължи атаката Борисов. А шефката на парламентараната група на ГЕРБ Десислава Атанасова добави: “Ако е възможно, ще ни доставят машини, но няма да е възможно, защото не знам кога ще бъде обявена доставката за тези машини, кой ще я спечели и как ще ги доставят?”.

Външната министърка в оставка Екатерина Захариева заподозря, че машините се произвеждат от венецуелска фирма, която е монополист. “Не се ли притесняват, че купуваме машини от Венецуела - държава диктатура, в която правителството със специално създадени милиции убива гражданите, които протестират, със снайпери”, възкликна тя.

Според Захариева депутатите, гласували промените, нямат представа как се правят избори в чужбина. “Аз не мога да си представя как в една държава от ЕС с 60 секции, в 30 от които има над 300 гласоподаватели, как 30 машини ще бъдат закарани там, как ще бъдат охранявани, как ще бъдат съхранявани, кои са техниците, които ще ги монтират. Явно нямат представа как се организират секциите там”, допълни тя.

Критики на Борисов имаше и за видеонаблюдението, което щяло да се прави “по възможност”. “По какъв критерий ще кажеш в този град и тази секция ще има видеонаблюдение, в онази няма да има? Или там, където печелят, няма да има, а където губят с много, ще има? Как така по възможност?”, попита той.

Такъв текст наистина имаше в предложениията, но в крайна сметка купуването на камери за видеонаблюдение бе вменено на МС.
“Новите варвари
погазиха
конституцията
и законите. Никога не се е случвало за една нощ да се приеме кодекс и той да бъде обнародван с по-ранна дата в държавен вестник от деня на приемане”, посочи пък Атанасова.

“Това е, което демонстрираха като знания по конституцията и правото колегите от “партиите на промяната”, допълни тя. Тук Борисов я прекъсна и попита кой е промяната - появилите се отново Мая Манолова, Мария Капон, Татяна Дончева или Арман Бабикян?

“В този парламент видяхме нещо нечувано - Закон за съдебната власт, НПК, Изборен кодекс се приеха за първи път, без да се допитат ресорните министерства, Висшият съдебен съвет. Изборният кодекс видяхте за колко дни бе приет, без да бъдат поискани становищата от институциите, за първи път видяхме, че нито гражданите, нито заинтересованите лица могат да участват в обществените консултации”, обясни правосъдната министърка в оставка Десислава Ахладова.

Депутатите на ГЕРБ са направили всичко възможно да “предотвратят тези щети, които се нанасят на демокрацията в момента”, поясни Борисов.

За пореден път той подчерта, че новите избори ще струват “десетки милиони на данъкоплатеца и ще изтекат в поредното безсмислено състезание”. И тогава няма да направят правителство, а ще продължи служебното правителство на Радев месеци наред и това е целта, прогнозира лидерът на ГЕРБ.

Критики отправи и към партийните опоненти. “Не може уважаемата госпожа Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, да връщат мандата, защото Борисов продължавал да управлява. Повече от месец имахте, да си бяхте направили едно правителство, ако ще да е проформа.

Неслучайно не приеха мажоритарния избор, а сложиха дори думичка отпред “при редовни”. При този парламент, при това взаимоотношение между политическите субекти в България
кога ще има пълен
мандат - никога”, каза Борисов. Бе възмутен, че опоненти на ГЕРБ в парламента наричат партията му “токсична” и отказват да се коалират с нея, въпреки че е първа политическа сила.

Те “отровното трио” го имат в името си. Нима БСП, ДПС и “Да, България” не са токсични - никой не иска да работи с тях”, заключи Борисов.