Манолова: Ще предложим Росица Матева за член на новата ЦИК

https://www.24chasa.bg/novini/article/9764193 www.24chasa.bg
МАЯ МАНОЛОВА

Председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева ще е предложението на "Изправи се! Мутри вън!" за член и зам.-председател на новата Централна избирателна комисия, която президентът Румен Радев трябва да назначи до другата седмица. Това обяви шефката на депутатите от "Изправи се! Мутри вън!" пред Би Ти Ви.

Утре президентът свиква всички партии на консултации за излъчване на нова ЦИК. С последните промени в Изборния кодекс бе решено президентът да проведе консултации за нови членове на изборната комисия и да разпусне старите.

Предлагаме г-жа Матева, която е минала през всички нива на изборната администрация. Била е член на СИК, РИК, на ЦИК през периода 2014- 2016 г. Сега е председател на Обществения съвет. Наистина човек с опит, почтен, с експертиза, адвокат с добро име, с близо 30 годишна практика. Смятам, че и останалите партии и коалиции трябва да излъчат такива хора, които са доказани, безспорни професионалисти и експерти, които да имат опит и подготовка за провеждането на честни избори, коментира Манолова. Тя обясни, че според Изборния кодекс като най-малката парламентарна група "Изправи се! Мутри вън" не могат да предлагат председател на ЦИК, затова ще предложат Матева за член и зам.-председател.

На въпрос дали новата ЦИК ще успее бързо да свикне с изборните правила, които се приеха миналата седмица и сериозните реформи в тях особено за българите в чужбина, Манолова каза: Сериозна е тази реформа най-вече по отношение на вота на нашите сънародници зад граница. Правилата са такива, каквито бяха през 2014 г., когато аз участвах в изготвянето на кодекса. Изборите зад граница няма да създадат никакъв проблем. Жалко е, че не бе възприето да се направи вот по пощата сега и веднага, но аз съм сигурна, че за следващите избори ще има електронно гласуване, за да може българите, където и да са те по света, да могат да упражнят своя вот.

Не разбирам защо останалите партии крият своите предложения. Според мен всеки от нас отдавна е готов с човек, който ще предложи в ЦИК. Този процес трябва да е публичен, открит и никой да няма притеснения за човека, когото предлага, каза още Манолова.