Желанието за бизнес охладено от пандемията - България с най-голям спад на нови фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/9764621 www.24chasa.bg
Желанието за бизнес намалява в пандемията заради несигурността.

Фалитите в края на миналата година намаляват и у нас

С 18,8% са намалели регистрациите на нови фирми в България през миналата година на фона на пандемията от COVID-19. Това е най-големият спад в Европейския съюз, показват данни на Евростат.

В тях се прави сравнение между последното тримесечие на 2020 и 2019 г. И макар желанието за бизнес да намалява, то в края на миналата година е по-голямо в сравнение с предишните тримесечия. Първите две са били със спад на регистрираните фирми съответно с 21,6 и 38,5 на сто.

В началото на миналата година е имало държави с още по-ниски показатели, например Хърватия, Португалия, Румъния, Испания. Общо за Европейския съюз спадът започва от 10,4 и стига до 29,1% през второто тримесечие. Следващите три месеца ситуацията се възстановява и се достига ръст от 2,9%. Така всъщност през четвъртото тримесечие на 2020 г. броят регистрации на нови предприятия е намалял с 0,4% в сравнение с предходното тримесечие. А през третото тримесечие има ръст от 46,7% в сравнение с второто.

В края на 2020 г., когато много от държавите отново въвеждат някои рестрикции заради коронавируса, Словакия върви в положителна посока и се представя най-добре, като новите компании се увеличават с 33% на годишна база. Във Франция и Румъния също има стабилен ръст съответно от 16,2 и 13,8%. Както и при нас, в Португалия и Хърватия

продължава да се усеща страх от създаване на нови бизнеси

и спадът е 14,8 и 12,3 на сто. Големи икономики като Италия и Германия също не успяват да възстановят предприемачеството и отбелязват спад от 12,1 и 8,2 на сто.

Същевременно Европейският съюз успява частично да се пребори и с банкрутите. През последното тримесечие на 2020 г. съюзът отбелязва спад от 18% на фалиралите компании на годишна база. За това положително развитие най-много допринасят Латвия, където фирмите, неуспели да оцелеят, намаляват с цели 58,2%, Хърватия със спад от 47,5 на сто и Франция и Белгия със спад от по 40,7%.

Сравнително ниският брой на фалитите

в много страни може да се обясни с правителствените мерки в подкрепа на бизнеса по време на кризата, които може би са позволили на предприятията, които иначе биха подали молба за несъстоятелност, да продължат дейността си, пише европейската статистическа служба.

През четвъртото тримесечие на 2020 г. обявленията за несъстоятелност намаляват с 1,2% в сравнение с третото. А през третото тримесечие фалитите са се увеличили с 22,1% спрямо второто.

В България фалитите през последните три месеца на 2020 г. са намалели едва с 15,5% - един от най-ниските спадове за Европа. Все пак и в края на миналата година продължава да има държави, в които нови фирми затварят. В Испания банкрутите нарастват с 10,3% на годишна база, а в Румъния - със 7,8.

Интересно е, че у нас

фалитите през последното тримесечие на миналата година са повече, отколкото през второто

- тогава спадът в нашата страна е бил от цели 33,6%. Подобно развитие на ситуацията се наблюдава във Франция и Италия.

Като цяло броят на регистрациите на нов бизнес се увеличава в ЕС и еврозоната от 2015 г. до края на 2019 г., като тази тенденция е била нарушена само през първото и второто тримесечие на 2020 г. Що се отнася до броя на обявените в несъстоятелност компании, през последните години се забелязва явна тенденция на спад, която се обръща едва през третото тримесечие на 2020 г.