Пандемията от COVID-19 повлия и на спасителите на плажа

https://www.24chasa.bg/novini/article/9764706 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Между 160 и 180 са желаещите да станат спасители за летния сезон до момента във Варна. Данните са от БЧК и се базират на заверени талони на кандидатите преди Великден. Експертите не смеят да се ангажират дали бройката ще се увеличи. Пандемията от Ковид -19 е оказала отражение върху желанието да станеш спасител, имало е кандидати, които са се отказали, предаде БНТ. 

От началото на годината 65 души на обучени за спасители във Варна. Тези, които са изкарали курса в предишни години, трябва да презаверят документите си, за да могат да практикуват. Обикновено на сезон във Варна между 500 и 600 души работят със заверени документи.

Курс за спасител може да изкара всеки българин навършил 17 години. За кандидатите е важно да имат добра плувна подготовка. Има разлика и в това дали си спасител на басейн, или на море.

"Там плуват с плавници, там разстояниетя са по-големи и има задължителна хватка, с която да се извлича удавника. Задължителна една единствена в басейна са 4 различни и позволени. Освен това се запознават с гребане, бягат на плажа, по пясъка", обясни Вили Цеков, инструктор от Водноспасителната служба на БЧК-Варна.

За разлика от предишни години голяма част от кандидатите сега искат да работят на българското море.

“Ще работя по Българското Черномаорие. Нямам представа къде точно, но се надявам да си намеря добра работа и да ме устройва", споделя Антони Стамболийски, кандидат за спасител.

“Не съм работил досега никакви работи и за мен ще бъде едно голямо приключение да се пробвам да работя като спасител", каза Петър Петров, кандидат за спасител.

В предишни години имаше оплаквания, че концесионери не дават добри заплати на спасителите, принуждават ги да събират такси за чадъри или да разпъват шезлонги.

"На някои места вече доста атрактивни заплати започват да се дават, естествено винаги може да се желае още, но към този момент се проявява разбиране, че спасителят трябва да взема добра заплата", изтъкна Вили Цеков.

През тази година във Варна са проведени общо 4 курса за водни спасители. Надеждите са подготвените спасители да бъдат достатъчно като брой за летния сезон.