93-годишният Димитър Атанасов - блюстителят на българщината в Цариград, вече я брани от небето

https://www.24chasa.bg/novini/article/9764716 www.24chasa.bg
Димитър Атанасов е в средата до Симеон Сакскобургготски, който със съпругата си царица Маргарита е чест гост в дома на цариградския българин. СНИМКА: Личен архив

93-годишният цариградски българин Димитър Атанасов - най-дългогодишният член на настоятелството на Българската Екзархия в Турция, е починал снощи, 3 май, в Истанбул от COVID.

До последно той се бореше за запазването на българските имоти там.

Бай Димитър, както уважително го наричаха приятелите му, достойно представяше лицето на България в Цариград. Високообразован, той бе част от дипломатическия и икономическия елит на Турция. Шапка му сваляха всички - от вселенския патриарх Вартоломей Първи до турския президент Ердоган. А той не се церемонеше с никого и искаше - не за себе си, а за Българската Екзархия.

Роден и израснал в Истанбул в семейство на българи от Егейска Македония, образовал се на Запад, Димитър Атанасов бе човек на света. С еднаква лекота говореше 9 езика и правеше успешен бизнес. Беше заможен и можеше да живее, където си поиска. Избра да се отдаде на Българската Екзархия в Истанбул.

Имаше няколко европейски паспорта, но навсякъде изтъкваше българската си принадлежност. Димитър Атанасов и председателят на настоятелството Васил Лязе имат голямата заслуга за връщането на българските имоти в Турция. Това е една от причините през 2012 г. двамата да бъдат наградени с орден "Св.Св. Кирил и Методий", Първа степен, от президента Росен Плевнелиев.