Слави Трифонов върна на ГЕРБ как изборните правила са сменени за 3 дни преди 5 г. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9764988 www.24chasa.bg
СТАНИСЛАВ ТРИФОНОВ

Промените бяха технически, измислете нещо по-оригинално, отговори му Тома Биков

Само за 3 дни през 2016 г. от ГЕРБ променили Изборния кодекс, а седмица след това по него се провели президентските избори. Такава справка направи лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов в отговор на критиките на премиера Бойко Борисов и съпартийците му от понеделник на новите промени в изборното законодателство.

От ГЕРБ направиха две пресконференции, на които обявиха, че промените в кодекса са приети набързо, не се знае кой ги е писал, а текстовете се нагаждат така, че изборите да спечелят партиите от кръга “Радев”, а той самият да вземе втори мандат. Инициатори на промените пък бяха именно “Има такъв народ”.

“Тъй като силата е в истината, ще ви кажа каква е разликата между истината и лъжата”, написа във вторник Трифонов във фейсбук. С поста си искал да напомни на ГЕРБ какво се е случило 10 дни преди президентските избори на 6.11.2016 г.

Следете датите. На 21.10.2016 г. в активен изборен период е внесен общ законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Дадени са 3 дни за предложения между първо и второ гласуване. Законът е приет на 26.10.2016 г. След указ на президента Плевнелиев от същия ден - 26.10.2016 г., промените са обнародвани в брой 85 на “Държавен вестник” от 28.10.2016 г. А седмица по-късно по новоприетите правила даже се произвеждат избори! Грях, срамота, светотатство?, пише Трифонов. Той припомня думите на Десислава Атанасова от ГЕРБ, че благодарение на “новите варвари” за първи път за една нощ били приети и обнародвани промени в кодекса. И продължава: “Измененията в Изборния кодекс са приети на 29.04.2021 г., а са обнародвани на 1.05.2021 г. Явно Атанасова е имала дълга нощ.”

В отговор на това му твърдение обаче Тома Биков от ГЕРБ публикува във фейсбук обнародваните тогава промени в кодекса. Не знам как можеха да минат по-бавно, при положение че са чисто технически. А Станислав Трифонов и воденото от него и Румен Радев ОФ изтърбушиха целия Изборен кодекс за същото време. Г-н Трифонов, времето за аплодисменти свърши. Кажете на г-н Тошко да измисли някакъв по-оригинален статус, който да прикрие това, което правите, и това, в което участвате”, написа Биков.

Справка на “24 часа” показа, че с тези промени е коригирана методиката за отчитане на резултата от избора на президент и вицепрезидент. Прието е гласовете “Не подкрепям никого” да се зачитат при изчисляване на резултата от мажоритарните избори - президентски и за кметове, но не и от пропорционалните - за НС, Европарламент и общински съвети, за да не се вдига прагът за влизане. Тогава има избори 3 в 1 - за президент, кмет на столичния район “Младост” и референдума. Приета е и поправката гласуването да е в едно помещение пред една комисия.

В поста си Трифонов отправя критики и персонално към Биков за думите му, че не е ясен критерият за избор на членове на новата ЦИК. Нова лъжа. Напомняме на Тома Биков да прочете, че в чл. 50 на Изборния кодекс се съдържат изискванията към членовете на ЦИК, които не са променени, така че президентът няма никакви правомощия да определя сам изискванията или членовете на ЦИК, пише той.

След това напомня думи на премиера Бойко Борисов, че в кодекса е записано и че видеонаблюдение ще има “при възможност”, което значело, че такива да има, където на партиите са им били по-слаби резултатите. Поредна лъжа. Не знам дали депутатите на Борисов са спали, но въпросният текст “при възможност” отпадна от закона, допълва той. Подчертава обаче, че видеонаблюдение няма да има, но видеознаснемането се е приело и такова ще има във всяка секция.

Според Трифонов Борисов се опитал да “препише и собствените си грехове на новите партии”, като с външната министърка Екатерина Захариева обявили “как машините за гласуване били незащитени и били от Венецуела”. Там пък “било диктатура, убивали със снайпери протестиращите и било притеснително страна от ЕС да купува машини за гласуване” точно оттам.

Мааааалка подробност е, че машините за гласуване бяха закупени от тяхната ЦИК. 9600 машини за 43 млн. лв. с ДДС. Дали са от Венецуела - да каже тяхната ЦИК, настоява той. Друга подробност била, че ЦИК отказала независим одит на машините, а го направила държавна фирма.

“Явно в ГЕРБ още не са осъзнали, че времето, в което нямаше кой да им разобличава лъжите, свърши”, завършва той.