Румен Ненков: Машините не са гаранция за честността на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9765702 www.24chasa.bg
Бившият конституционен съдия Румен Ненков КАДЪР: Нова тв

"Големият проблем е задължителното машинно гласуване, защото има места, на които ще се гласува само с хартиени бюлетини. В малките секции, в домовете за възрастни, в болничните заведения и т.н. Считам, че имахме добър опит избирателят сам да реши как да гласува", каза бившият конституционен съдия Румен Ненков по Нова тв.

"При положение, че така или иначе ще се отпечатат достатъчно хартиени бюлетини за резерва, защо трябва задължително да се гласува машинно?", попита той.

Според него и в двата случая хартиен носител влиза в урната. 

"Машината фактически трябва да помага на гражданите.  Единствената полза от машината е, че тя не приема недействителни бюлетини. Най-голямата изборна манипулация се нарича "Костинброд". Който се интересува, трябва да прочете решението на КС. Сега продължават с евтини трикове, че машинното гласуване е гаранция за честността на изборите - това не е вярно", каза още Ненков. 

По думите му етиката на изборите изисква да не се правят промени в изборното законодателство в последния момент.

"Истината е, че ЦИК не решава въпроса с установяване на изборния резултат", обясни той.

"Изборите могат да възпроизведат същата ситуация и може да продължим с избори до дупка, без действащ парламент, в условията на криза, предизвикана от пандемията, няма кой да приема законите, а може да се наложи бързо приемане на такива. Това е притеснение за целия български народ", предупреди той.