Усилията на ЕС да ратифицира инвестиционно споразумение с Китай са в пауза

Голямо инвестиционно споразумение, сключено между ЕС и Китай, няма скоро да бъде ратифицирано заради пропуквания в дипломатическите отношения, съобщи Европейската комисия.

Споразумението беше приветствано от Брюксел и Пекин, когато беше подписано в края на миналата година след седемгодишни преговори. Но за да влезе в сила, то трябва да бъде ратифицирано от държавите членки на ЕС и Европейския парламент.

Говорител на ЕК заяви, че ратификационният процес на практика е замразен с оглед на това, че "не може да бъде отделен от променящата се динамика в по-общ план в отношенията ЕС-Китай".

Отношенията се влошиха през март, след като Пекин наложи санкции на десет европейски депутати и учени, както и на четири европейски институции и ги обвини в разпространение на "лъжи и дезинформация" за китайското отношение към мюсюлманите уйгури.

Говорителят определи тези санкции като "неприемливи и будещи съжаление", предаде БТА.

Китайските действия бяха предприети в отговор на наложени преди това санкции от ЕС за нарушаване на правата на уйгурите. Това беше първият път, в който съюзът налага ограничителни мерки срещу Пекин за нарушаване на човешки права след клането на площад "Тянанмън" през 1989 г.

Изгледите за ратификация на споразумението сега зависят от това как ще се развие ситуацията, каза говорителят.

Споразумението ще предостави на европейските компании достъп до затворени или силно регулирани допреди това китайски пазари и ще облекчи китайските инвестиции в Европа.

То задава и стандарти за избягване на нарушаване на конкуренцията чрез държавна помощ, както и за устойчиво развитие.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още