Индия осигурява 6,7 милиарда долара за кредитиране на здравниясектор

https://www.24chasa.bg/novini/article/9765889 www.24chasa.bg
Картина от болница в Индия СНИМКА: Ройтерс

Индийската централна банка ще деблокира 6,7 милиарда долара за евтино финансиране на производители на ваксини, за болници и предприятия от здравния сектор с цел борба срещу втората вълна от COVID-19, която съсипва страната, предаде Франс прес.

Управителят на Резервната банка на Индия (RBI) Шактиканта Дас заяви, че тези заеми ще бъдат на разположение до 31 март идната година, и обеща "неконвенционални" мерки при евентуално изостряне на кризата.

Високият съд на индийския град Алахабад (днес Праяградж) заяви в постановление, че недостигът на медицински кислород в болниците, довел до многобройни смъртни случаи сред пациентите с COVID-19, е престъпление на местните власти, сравнимо с геноцид. Компетентните органи започват съдебно дирене в тази връзка, предаде телевизия Ен Ди Ти Ви.

На 22 април Високият съд на Делхи призова индийското правителство "да умолява, да взема назаем, да краде, да внася" кислород, но "да намери начин да помогне на хората да дишат", пише БТА.

Броят на заразените с коронавируса в Индия расте с над 300 000 за денонощие. В медицинските заведения има остър недостиг на кислород и медикаменти.