Мирен протест за отваряне на ГКПП "Олтоманци"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9766021 www.24chasa.bg
ГККП "Олтоманци" Снимка: Архив

Група граждани от Босилеград днес излизат на мирен протест пред ГКПП "Олтоманци" в 11,00 часа българско време. Те протестират срещу Заповедта на Министерството на здравеопазването на Република България от 29 април т.г., с която българските и сръбски граждани не се допускат на територията на България през ГКПП "Олтоманци", и настояват в точка 12 от Заповедта, в която са изброени ГКПП-та, през които може да се влезе в България, да се добави и ГКПП "Олтоманци", съобщи Александър Димитров, сътрудник на БТА и председател на сдружение "ГЛАС" - Босилеград.

Вече четвърти месец, гражданите с отрицателен ПСР или антигенен тест, ваксинирани и преболедували са принудени да пътуват 300 км до ГКПП "Калотина", за да влязат в България. След повече от три месеца това предизвика напрежение сред гражданите.

Писмата, които българските сдружения изпратиха на Министерството на здравеопазването, Министерството на външните работи и Омбудсмана на Република България, както и Петицията, подписана от над 1300 души, с която гражданите настояха за свободно минаване на ГКПП "Олтоманци", досега не дадоха никакъв резултат.