БСП върна третия мандат, изборите ще са на 11 юли (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9766303 www.24chasa.bg
БСП върна третия мандат СНИМКИ: Велислав Николов

Предсрочните парламентарни избори ще са на 11 юли. Това обяви президентът Румен Радев, след като БСП му върна третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Румен Радев го връчи на председателя на третата по численост парламентарна група в 45-ото НС „БСП за България" Корнелия Нинова. Това бе последната възможност да бъде сформирано правителство в рамките на това Народно събрание.

Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни за хората проблеми, да приеме социални и икономически мерки, за разграждане на модела "Борисов", за план за възстановяване. В името на тези приоритети подадохме ръка на втората политическа сила, обясни Нинова. И напомни, че подкрепата на БСП не е била приета от нито една от партиите на протеста, които също така бяха и категорични, че няма да подкрепят кабинет на левицата. Това поставило БСП в ситуацията да трябва да върне мандата, решението за което беше взето от Националния съвет на партията на 1 май.

България има нужда от волева политическа алтернатива, която този парламент не успя да излъчи. Ясно е, че отиваме на нови избори. Но ако и след тях не може да се състави кабинет, можем да изпаднем не само в политическа, но и конституционна криза, предупреди Радев. И призова политическите сили да изчистят приоритетите си. Както и да се действа отговорно и експедитивно.

БСП върна третия мандат, изборите ще са на 11 юли (Видео)

Затова новата ЦИК ще влезе в своята роля едновременно с указа за разпускане на НС и насочването на нови избори, заяви Радев.

БСП върна третия мандат, изборите ще са на 11 юли (Видео)

Той обяви, че на 7 май от 9 ч ще е изслушването на кандидатите за ЦИК. Очаквам указа да бъде на 11 май. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание и изборите се очертават на 11 юли, обяви Радев.

БСП върна третия мандат, изборите ще са на 11 юли (Видео)

Един служебен кабинет изисква експерти, затова имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата, каза още Радев. И допълни, че част от тях са били и в предишния му кабинет. Нинова обаче поиска имената и обяви, че трябва да минат през решение на Националния съвет.

БСП върна третия мандат, изборите ще са на 11 юли (Видео)

В предишния кабинет на Радев вицепремиер беше Деница Златева.