Красимир Вълчев: Има основания до края на месеца всички ученици да се върнат в клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/9766357 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев във Велико Търново

Ако ситуацията се подобри, имаме основание до края на месеца, да се вземе решение за връщане на всички ученици присъствено в клас, но това най-вероятно ще бъде решено от следващо правителство. Това коментира във Велико Търново образователният министър в оставка Красимир Вълчев. Той откри в града изследователския STEM център на Природо-математическата гимназия "Васил Друмев".

"Учениците от 1-4 клас имат само 5 загубени седмици. До голяма степен спасихме годината за децата от начален етап. Що се отнася до учениците от прогимназиален и гимназиален етап, това беше най-трудната година от гледна точка на възможност за присъствено обучение", призна министърът.

Средно около 50% от учениците 5-12 клас са били на присътвено обучение през тази учебна година, но до края има предпоставки процентът да се увеличи, смята Вълчев.

"От 10 май само три класа няма да бъдат на присъствено обучение. 12-ти клас приключват до средата на месеца, така че ще останат само два класа след 17 май, които няма да бъдат на присътвено обучение. Ако се подобри епидемичната ситуация има предпоставки тези два класа също да се върнат на присъствено обучение най-късно през юни", подчерта той.

Вълчев е отпимист, че следващата учебна година всички ученици ще влязат в класните стаи, тъй като вече има достатъчно ваксини, които ще позволят да постигнем ниво на ваксинирани и преболедували, което да подтисне заразата. Красимир Вълчев отново потвърди, че учебната година няма да бъде удължавана, но вероятно повече ученици ще бъдат на т.нар. компенсаторно обучение за преодоляване на образователни трудности.

Външното оценяване за 4-и и 10-и клас е в закона и вече няма нормативна възможност да се променя, категоричен бе Вълчев.
"Имаме предпоставки да бъде проведено при спазване на всички епидемични мерки. Учениците ще бъдат между 8 и 13 в зала, в зависимост от големината на класните стаи, така че да има отстояние между тях на метър и половина. Ще влизат от колкото се може повече входове, така че ще приложим целия комплекс от противоепидечини мерки", обясни образователният министър в оставка.

Според него нямало тематично изоставане спрямо предходни години, защото през тази година заради обучението в електронна среда няма загуба на учебни дни. Затова нямало да отпадат теми от конспектите.
"От няколко години вече не е толкова важен и конспекта с теми, защото не изискваме възпроизвеждане на литературни анализи от учениците,а се опитваме все по-голяма част от въпросите да мерят изградените мения, придобитите компетентности", каза Вълчев.