Напрежение между Радев и Нинова - да влезе ли Деница Златева в служебния кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/9768304 www.24chasa.bg
Румен Радев връчи третия мандат за правителство на Корнелия Нинова и тя веднага му го върна. СНИМКА: ПЛАМЕН КОДРОВ

Лидерката събира пленум да реши може ли леви експерти да ходят в президентско правителството

Ново напрежение се зароди между “Позитано” 20 и “Дондуков” 2 заради предстоящото назначаване на служебен кабинет от президента Румен Радев. Повод стана намерението на държавния глава да покани отново в него експерти и доказани професионалисти от БСП, на които е разчитал при предишното си служебно правителство през 2017 г.

Това стана ясно на срещата на президента с БСП, на която червените върнаха третия мандат за съставяне на правителство в рамките на 45-ото народно събрание. На нея Радев обяви, че следващата седмица разпуска парламента и изборите ще са на 11 юли.

Предстоят много напрегнати месеци, в които “президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант на стабилността в динамичните процеси”, обясни Радев. “Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса в предстоящите избори”, каза държавният глава.

“Съставянето на служебен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани експерти, които независимо от своите политически пристрастия да бъдат обединени от важна цел - провеждането на честни избори и управление на страната в трудни времена за справяне с последствията от здравната и политическата криза в страната. В тази връзка ви уведомявам, че имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата, част от които изпълниха успешно мисията си в предишното служебно правителство”, обърна се Радев с молба към Нинова.

“Благодаря за това отношение към българската левица, но моля да ни представите тези хора, за да може нашият Национален съвет да се произнесе, тъй като такива са правилата на партията”, отвърна соцлидерката. По-късно пред медиите тя обясни, че на срещата не са обсъждани конкретни имена и този разговор ще се води по-късно. И напомни, че в БСП решенията се вземат от колективните органи. Нинова добави, че не била като Бойко Борисов и Слави Трифонов да обявява намерения по фейсбук.

По темата обаче има силно напрежение между нея и Радев, казват запознати. Мнозина “видяха” зад думите на президента името на Деница Златева, която бе вицепремиер в кабинета “Герджиков” и очакват тя да получи отново покана за същия, че дори и за по-висок пост. Това не се харесвало на Нинова, чиято заместничка в партията бе Златева, преди да премине към вътрешната опозиция.

Оглеждането на президента за министри сред социалистите без нейно знание ядосало лидерката, затова по нейно предложение на 1 май пленумът прие нарочно решение - “в случай на покана на членове на БСП за участие като министри в служебното правителство, съставено от президента Румен Радев, следва същите да уведомят ръководството на партията и да бъдат утвърдени от Националния съвет”. То е прието със 106 гласа “за”, без нито един “против” или “въздържал се”.

Другото име в служебния кабинет “Герджиков”, близко до левицата, е на земеделския министър проф. Христо Бозуков. Той обаче не е партиен член, а само симпатизира на БСП и подкрепя политиката ѝ. Свързан с левицата е и бившият социален министър, а сега секретар на Радев Гълъб Донев.