17 депутати спасиха субсидиите по 8 лв. (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9768320 www.24chasa.bg
Депутатите от 45-ия парламент отхвърлиха предложението да се намалиу субсидията за партиите на 1 лв. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Трифонов: Този парламент отказва да изпълни волята на народа, може би следващият ще може

Пет часа дебати и две гласувания бяха нужни на депутатите в сряда, за да спрат намеренията на “Има такъв народ” да намали партийните субсидии от 8 на 1 лв. на глас. А Слави Трифонов се закани, че ще опитат да го постигнат в следващия парламент.

Шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов
Шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов СНИМКА: Николай Литов

Финално се оказа, че 17 гласа на депутати от ГЕРБ спасиха високата партийна субсидия. Първоначално проектът за промяна на Закона за политическите партии бе одобрен с подкрепата на 93-ма депутати от ИТН, ГЕРБ и “Изправи се! Мутри вън!”. “Против” бяха от ДПС, БСП и “Демократична България” - общо 83, а трима се въздържаха. Депутатът от ДПС Джейхан Ибриямов обаче поиска прегласуване, защото част от депутатите в залата не успели да гласуват.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов предложи депутатите да плащат по 1000 лв. на влизане в парламента.
Бившият министър на културата Вежди Рашидов предложи депутатите да плащат по 1000 лв. на влизане в парламента. СНИМКА: Николай Литов

При второто гласуване предложението вече бе отхвърлено, като “за” бяха само 76 от ГЕРБ, ИТН и част от “Изправи се! Мутри вън!”. 86 от ДПС, БСП и ДБ отново гласуваха “против”, а 6-има се въздържаха.

Разликата от 17 гласа дойде, след като

не всички от ГЕРБ,

подкрепили

първия път,

гласуваха втория

На първото гласуване от най-голямата група “за” бяха 37 депутати, а при второто 13 от тях пропуснаха. Нови двама техни колеги от ГЕРБ натиснаха “против”, други двама се въздържаха.

“Изцяло “за” гласуваха само от “Има такъв народ”.

“Има нещо, което не мога да разбера. Толкова е ясно - хората не искат да дават милиони левове на партиите. Но голяма част от партиите казват - не. Вие не искате да ги давате, но ние ще си ги взимаме. Даже ще си направим закон, за да ви взимаме милионите, които не искате да ни давате, законно. Този парламент не успя да събере мнозинство, за да изпълни волята на народа. Може би следващият ще може”, написа във фейсбук Слави Трифонов, който все още не се е явявал в парламента, след като изкара COVID-19.

“Против” бяха избраници от всички останали парламентарни групи. Значи

когато става

дума за пари -

няма статукво

ГЕРБ, БСП, ДПС, няма “Демократична България”, няма “Изправи се! Мутри, вън!”, коментира още Трифонов

Явно популизмът върви добре, обърна се към “Има такъв народ” депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. На два пъти в сряда бившият министър на културата предложи депутатите, вместо да получават заплати, да плащат по 1000 лв. за това, че са в парламента. Шефът на НС пък можело да дава по 3 хил. лв., а заместниците му - по 2 хил.

“Колкото до родолюбието -

вашият лидер

доста забогатя

напоследък,

докато се

подиграваше

на хората

Призовавам ви - подарявайте по едно “Ферари” на българските граждани. Това да се харесате на някого... вие не можахте с шоуто да се харесате, та сега с пари ще се харесате”, продължи Рашидов.

“Всъщност става въпрос за доверие, не е толкова важно, че ще спестим над 85 млн. лв., колкото са за 4 г. Изключително важно е, че 2,5 млн. души са гласували да бъде намалена субсидията. Според проучвания, когато по-малко от 40% от приходите на партиите се образуват от бюджета, доверието на хората е по-високо в партиите”, отвърна Пламен Данаилов от ИТН.

Съпартиецът му Станислав Балабанов пък обвини ГЕРБ, че “патриотите им кумували на сватбата с ДПС”, когато се разбрали за субсидията през 2019 г. “Докато надвзимахте субсидия, хората събираха капачки за кувьози. Лично мен ме е срам от вас”, каза още Балабанов.

От ГЕРБ заявиха, че подкрепят идеята за намаляване на субсидията, защото те самите са правили такова предложение в предишното НС, но преди това са нужни ясни правила за финансиране на партиите.

“Какъв проблем на обществото ще реши този 1 лв. субсидия? 21 млн., умножени по 10, са 210 млн. лв. И милиард да спестим - какви щети ще нанесем, ако няма правила, по които ясно да бъдат финансирани партиите и политическите субекти, защото от миналата седмица

имаме решение

на КС, което

отмени

финансирането от

юридически

лица,

и е важно да помислим как ще продължи политическият живот. Що се отнася до популизма - много е лесно да вдигнете ръка и да гласувате, ако бяхте участвали в дебатите в националните медии, може би щяхте да чуете много контрааргументи. Но вие се бяхте затворили в собствената си телевизия и в собственото си шоу”, каза Росица Кирова от ГЕРБ.

Законът изключително ясно и точно показва как могат да бъдат финансирани партиите. Останалите стълбове на финансиране в никакъв случай не са премахнати - дарения и членски внос. Ще видите, че колегите от ляво са получили една съществена част от своите приходи от членски внос, както и ИТН. За съжаление, отчетите сочат, че ГЕРБ получава 92% от финансирането си от държавна субсидия, обясни Васил Георгиев от ИТН.

Трябва да има публично финансиране, но да се реши по кой модел, настоя Йордан Цонев. “В Германия финансирането е 1 евро на глас, но има още два много мощни стълба на финансиране на политическите партии. И като сметнете и фондациите, които представляват съответното политическо семейство, и сградния фонд изцяло от държавата, се наливат десетки, стотици милиони. От тази трибуна десетки пъти сме слушали “Знаете ли, че в Германия е 1 евро?”. Не, ние знаем, че

в Германия

не е 1, много

повече е

Като разделим цялото финансиране, да ви кажа, идва някъде около 60 евро”, заяви депутатът от ДПС.

Малката субсидия ще накаже малките партии, обясни левият юрист Крум Зарков. “Когато една партия е от дълго време на власт, тя използва друг лост за своите пари. Нужда от тези пари имат останалите, които искат да правят политика заради самата политика. Тези промени

ще ни вкарат

там, че да се

отчитаме чрез

обществени

поръчки през

обръчи от фирми

Този модел трябва да се промени, а не да се узакони, както правите с този закон”, настоя Зарков.

Субсидията е гаранция за плуралистичен демократичен процес, коментира Атанас Славов от ДБ с уговорката, че досега партията му не е ползвали нито лев публично финансиране. Съпартийката му Антоанета Цонева пък определи желанието на 2,5 млн. българи за намаляване на субсидията като “санкция към българския политически елит”.

Мая Манолова подкрепи субсидиите да са 1 лв. и подчерта, че като омбудсман е подкрепила референдума на Слави през 2016 г. “Само напомням, че 12 хил. гласа не достигнаха този референдум да бъде задължителен - малко е било нужно този дебат да го няма”, каза тя.

Партиите на протеста вземат първия транш от хазната на 30 юни

Първият, а вероятно и последен транш от държавния бюджет ще получат новите партии от 45-ия парламент на 30 юни - 11 дни преди следващите избори. Това става ясно от отговор на правосъдното министерство на запитване от “24 часа” кога предстои партиите да получат първото плащане от субсидиите, изчислени върху 8 лв. на глас, подаден за тях на вота на 4 април.

Според Закона за политическите партии субсидията се получава на четири равни транша - до 30 април, 30 юни, 30 септември и до 20 декември на съответната година. Макар изборите да бяха в началото на месеца, в който се превеждат първите суми, партиите от парламента с най-кратък живот в демократичната ни история ще ги вземат едва на 30 юни. Причината е чисто административни процедури, като например да се разгледат официалните протоколи от ЦИК, а самите партии да подадат нужните документи в правосъдното министерство за получаване на субсидията.

След като президентът вече обяви, че предсрочните избори се очертават на 11 юли, този транш ще се окаже и единствен спрямо получените през април бюлетини. После ще има близо два месеца и половина до септември, за да се изчисли наново кой и колко ще вземе от летния вот.

ГЕРБ, БСП и ДПС обаче са си взели парите от субсидията за първото тримесечие като полагащи се на партия, участвала в 44-ия парламент.