Брокери прехвърляли италиански имоти на фиктивни BG фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/9768341 www.24chasa.bg

Запорирано е имущество за 47 млн. евро

Италианските власти от град Ровиго запорираха имущество за 47 млн. евро в рамките на разследване за измама и пране на пари с българска следа. 21 души са разследвани, съобщи в. “Кориере дел Венето”.

През февруари Финансовата гвардия запорира и друго имущество за 14 млн. евро в рамките на същото разследване.

Механизмът на измамата бил обикновено един и същи. Италиански бизнесмени, закъсали финансово, били убеждавани от брокери да се отворят към инвестиции от страна на български фирми. Те били заинтересувани да купят акции във фирми или недвижимо имущество. Така нуждаещите се от капитал италианци отстъпвали квотите си на български и на английски фирми, регистрирани на фиктивни лица.

Уговорката била

заплащането

да стане на

части през шест

месеца

или до година. За целта били използвани фиктивни гаранции от страна на застрахователни компании. Посредник в сделките била римска фирма, представяща се за стабилна финансова компания, но която била фалирала още през септември 2019 г.

Тази компания трябвало да бъде гарант по сделките, издавайки застрахователни полици, които, както се оказало, били фалшиви. Именно нейният легален представител бил управител на една от българските или английските фирми. Така чрез няколко операции жертвите губели собствеността над фирмите и над имуществото им. Сред тях имало и вили с басейни в Сардиния.

В сегашното италианско разследване става въпрос за индустриален комплекс, 16 фабрични постройки и 16 терена на стойност над 26 млн. евро. Те са разположени в Кастеламаре ди Стабия (Кампания), Маляно (Тоскана) и Сан Теодоро (Сардиния).

Според “Кориере дел Венето”

мозъците на измамата

били швейцарец и

украинската му годеница,

които живеели в град Падуа. Щом зарибявали жертвите си, те ги пращали в София. Там в присъствието на брокери подписвали договори или чекове пред нотариуси. В действителност обаче подписите им означавали прехвърляне на фирмите и на имуществото им, докато жертвите мислели, че става въпрос за инвестиции. 

Според медиите в Кампания чрез този механизъм българи успели да измамят и групировката “Де Лука” в Кастеламаре ди Стабия. Чиро де Лука, собственик на фабричен комплекс за производство на каросерии, искал да го продаде още през 2017 г. Получил оферти от различни брокери, но най-вече от български. Те му обещавали бързи пари срещу купуването на индустриалните постройки от български фирми.

Де Лука приел, с което затънал в измамата. Българските брокери му предложили като гаранция застрахователни полици на фирма от Рим, която била фалирала, и в замяна на това прехвърлили собствеността на групата на Де Лука на фиктивна българска фирма.

Сега цялата фабрична постройка на групировката е поставена под запор.