Адмирал Ефтимов: За 6 май над София ще преминат над 20 летателни средства

https://www.24chasa.bg/novini/article/9768988 www.24chasa.bg
Адмирал Емил Ефтимов КАДЪР: БНТ

Това е почти пълно представяне на въздухоплавателните на Българската армия

В небето над София ще преминат над 20 летателни средства, което е почти пълно представяне на въздухоплавателните средства в Българската армия. Това каза пред БНТ на празника на българската армия адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната. Той честити празника и пожела Свети Георги да пази, да закриля и да ни води към успех в тези трудни времена.

Вижте как отбелязваме Деня на българската армия тук

Ефтимов обясни, че въпреки продължаващата епидемична обстановка ще има водосвет на знамената светини и бойните знамена. Освен това представителите на военните сили ще бъдат строени, ще се покаже нова индивидуална екипировка и въоръжение.

"Дифендър Юръп" е военно учение на НАТО, което се провежда на всеки две години и ние имаме ангажименти към него. То няма отношение към възникналото напрежение ЕС-Москва. Това е ангажимент на съюзниците по отношение на колективната отбрана и целта на учението е да се демонстрират способности, обясни адмирал Ефтимов.

НАТО остава основният отбранителен съюз, същевременно текат процеси за засилване на отбранителния потенциал в ЕС, обясни той.

Парите никога не стигат в една армия. В нашия случай - ние имаме приет национален план за достигане на 2% от БВП за разходите за отбраната, обясни адмирал Ефтимов