ЕС препоръчва постепенно премахване на ограниченията за пътувания от Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/9769653 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Европейският съюз е определил Израел като една от страните, от които напълно ваксинираните туристи имат право да влизат в границите на блока без да се налага отрицателен тест за COVID-19.

Решението идва, след като по-рано тази седмица Европейската комисия препоръча ограниченията за пътуване в ЕС, свързани с коронавируса, да бъдат облекчени, като вместо това се използва т.нар. "аварийна спирачна система".

Съветът на ЕС прие днес препоръка за постепенно отпадане на ограниченията за пътуванията по несъществени поводи от Израел. В съобщение на Съвета се отбелязва, че държавите от ЕС имат правото да премахнат ограниченията за страните от списъка на "сигурните" от епидемична гледна точка държави, но не и за държави извън този списък.

В списъка попадат още Австралия, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Южна Корея и Тайланд. Съветът на ЕС преразглежда съдържанието на списъка на всеки две седмици, предаде БТА. 

Уточнява се, че изискванията за включване в списъка са свързани с развитието на епидемията в отделните държави по света и достоверността на предоставяните данни. Съветът на ЕС настоява всички решения в тази посока да бъдат взимани съгласувано.