5,8 млн. лв. субсидия си разделиха партиите от стария парламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/9770309 www.24chasa.bg

2,2 млн. лв. за първите три месеца на 2021 г. взе ГЕРБ, 1,8 млн. лв. са за БСП

Държавна субсидия от 5,8 млн. лв. за първите три месеца на 2021 г. са получили политическите партии, които бяха в предишното Народно събрание. Освен тях субсидия получаваше само “Възраждане” на Костадин Костадинов, защото бе единствената извънпарламентарна партия, преминала 1% на изборите през 2017 г.

Първите траншове на парите са преведени в края на април, става ясно от справка, публикувана на интернет страницата на Министерството на правосъдието.

За влезлите в 45-ото народно събрание нови партии и коалиции като “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!” субсидия ще бъде изплатена до 30 юни за второто тримесечие на годината, както “24 часа” съобщи. Това всъщност ще е единственото плащане към партиите от 45-ия парламент. Третият трансфер, който трябва да бъде направен до 30 септември, ще е вече спрямо получените гласове на предсрочните парламентарни избори, които се очаква да се проведат на 11 юли.

И априлският, и юнският трансфер

се изчисляват върху 8 лв. на

получен действителен глас,

след като в сряда парламентът не успя да приеме дори на първо четене промени в Закона за политическите партии, които намаляваха субсидията на 1 лв.

Малко над 2,2 млн. лв. е размерът на субсидията на ГЕРБ за първите три месеца на годината, показва справката на правосъдното министерство. Почти 1,9 млн. лв. пък са платени на коалицията “БСП за България”. Социалистическата партия обаче е прибрала само 1,8 млн. лв., а останалите пари са за четирите ѝ по-малки коалиционни партньори. Всяка от тези партии получава по 12 хил. лв.

628 хил. лв. пък са си разделили партиите от разпадналата се през 2019 г. коалиция “Обединени патриоти”. Трите големи партии в нея - ВМРО, НФСБ и “Атака”, са взели по 208 хил. лв., а още малко над 2 хил. лв. са си разделили двете по-малки партии в коалицията - “Защита” и “Средна европейска класа”.

623 хил. лв. са преведени

като първи транш на ДПС,

показва справката на правосъдното министерство. А малко над 74 хил. лв. са платени на партия “Възраждане”.

Освен трите влезли в парламента нови партии и коалиции през юни държавна субсидия трябва да получат и ВМРО, “Възраждане” и “Българско национално обединение”, с чиято регистрация се яви избягалият в Дубай хазартен бизнесмен Васил Божков. И трите не успяха да влязат в сегашното Народно събрание, но имат над 1% от гласовете на вота на 4 април.