Ципов е винаги готов да вади горещите картофи вместо ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9770602 www.24chasa.bg
КРАСИМИР ЦИПОВ СНИМКА: Николай Литов

През него са минали всички ключови закони, внесени от партията в последния парламент

Предложеният за ден, а вече и оттеглен кандидат за председател на новата Централна избирателна комисия Красимир Ципов е един от най-видните юристи в ГЕРБ. През последните 10 г. партията се е допитвала до него по всеки правен казус. Често това правят и медиите, защото той познава добре буквата на закона и

може да обясни на

разбираем език

всеки правен казус

Той е сред депутатите, посветили над половин година на изработването на Изборния кодекс. Който въпреки промените през годините, включително последните, като философия остава същият.

Дългият юридически и политически опит на Ципов преминава през 4 народни събрания. Той е депутат в 41-ия, 42-ия, 43-ия и 44-ия парламент. Заемал е и поста на зам.-шеф на парламентарната група на ГЕРБ. Изненадващо на последните избори не намери място в НС, макар да бе поставен на смятаното за избираемо 6-о място в листата на ГЕРБ за 25-и МИР в София, където водач бе Бойко Борисов.

Задната позиция на Ципов в листите бе разтълкувана преди 4 април като плавен край на политическата му кариера. Но явно от партията само са очаквали подходящ момент, за да използват дългогодишната му експертиза, а тя се гради не само на годините в парламента, но и в МВР. Самият Ципов никога не е отказвал да изпълнява партийна задача.

48-годишният юрист е родом от Пловдив, но животът му преминава в столицата. Средното си образование е получил в престижната Национална гимназия за древни езици и култури “Св. Константин-Кирил Философ”, а

освен древните езици

владее английски,

френски, руски

и сръбски

Естествено за възпитаник на Класическата, Ципов избира да учи право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, а след това работи в сферата на частния бизнес.

В политиката обаче влиза със създаването на ГЕРБ - през 2007 г., веднага е предложен за кандидат за общински съветник на местните избори през есента същата година.

Политическият му старт обаче е от 41-ия парламент. А през 2014 г. е назначен със заповед на Борисов за зам.-министър на вътрешните работи. Голямата му гордост в министерството е ръстът на заплатите на служителите на реда - от 662 лева в началото на мандата на 1111 лв. в началото на 2020 г.

На два пъти Ципов заема зам.-министерското място във второто и третото правителство на Борисов. Превръща се във втория човек в министерството след бившия министър Веселин Вучков. Има голям принос и в придвижването на редица ключови въпроси за системата на вътрешните работи, като водеща е ролята му и за новите документи за самоличност с биометрични данни. През него минават и повечето обществени поръчки. Работата му в министерството става толкова забележима, че неведнъж

името му е сочено

за министър на

вътрешните работи

Изненадващо Ципов не стана министър, въпреки че бе заместник на четирима управлявали МВР при ГЕРБ - Веселин Вучков, Румяна Бъчварова, Валентин Радев и Младен Маринов. Но през 2019 г. се наложи да подсили ГЕРБ в парламента. И не отказа, макар да искаше да остане в МВР. Тогава почина зам.-шефката на парламента от ГЕРБ Снежана Дукова. А групата в НС страдаше от остър дефицит на юристи и експерти по сигурност и на Ципов бе заповядано да не отказва мандата.

Само за двете си години в 44-ия парламент той е вносител на 31 законопроекта, 55 предложения между първо и второ четене, 14 проекта за решение. Сред прокараните текстове, на които е вносител, са увеличаване на паричните възнаграждения за полицаите, 9% ДДС за ресторанти и книги, съставител е на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение заради COVID-19, създаването на прокурор, разследващ главния, и др. За негова заслуга се смята изграждането на специализираните органи на съдебната власт, които от “Демократична България” искат да бъдат закрити, а покурорските колегии излязоха на протест.

Въобще Ципов винаги е вадил “горещите юридически картофи” на ГЕРБ.

Негова заслуга са промените в Наказателнопроцесуалния кодекс, с които не се забавя движението на делата между отделните инстанции и така се спря с печално известния “съдебен пинг-понг”. Със своите законодателни текстове през 2011 г.

Ципов стопира

“вечните” дела

в съдилищата. В предходния парламент той бе и един от радетелите за премахването на “вечните длъжници” у нас, като се наложи 10-годишна абсолютна давност за дълговете на физически лица. За всички тези идеи и законодателни предложения Ципов бе сред депутатите, които винаги заставаха пред медиите и разясняваха на достъпен език иначе сложните понякога законодателни текстове.

Макар и да не е оглавявал за дълго комисия, той бе сред най-активните членове на комисията по правни въпроси и тази по обществен ред и сигурност, на която е председател в 41-ото народно събрание. Диалогичен, уважителен и никога не прекрачващ добрия тон за конструктивен разговор, казват за него бивши колеги от парламента. В може би най-важната парламентарна комисия - правната, той бе сред хората, близо до тогавашната председателка Анна Александрова, и винаги бе готов да ѝ даде съвет, а с опозицията никога не е влизал в пререкания и размяна на остри думи за разлика от някои свои по-експресивни съпартийци.

За предишния парламент Ципов се изказва над 100 пъти от парламентарната трибуна, но избягва скандалите с депутати от другите партии.