45-ият парламент с 9 заседания живот, но депутатите си назначиха сътрудници

https://www.24chasa.bg/novini/article/9770766 www.24chasa.bg
За 24 дни работа на този парламент някои депутати успяха да си вземат сътрудници.

Вече има наказан за лошо поведение в пленарната зала - Стоян Мирчев от БСП

Само 24 дни и 9 заседания ще е животът на 45-ото народно събрание, след като президентът Румен Радев вече обяви, че в понеделник ще подпише указ за разпускането му и за насрочване на нови избори. Това време обаче е стигнало на 14 от депутатите, за да посочат кои ще са техните нещатни сътрудници. Петима от тях са от “Демократична България”, а трима - от ДПС.

Нещатният сътрудник е апетитна длъжност, въпреки че в повечето случаи за нея не се получава заплата. Единствената официална привилегия е пропускът от Народното събрание, който осигурява ежедневен достъп до депутатите и законодателния процес, както и често помага при “срещи” с органите на властта на пътя например. Затова и в предишния мандат

сътрудниците

бяха два пъти

повече от

депутатите

Всеки народен представител има право на до трима сътрудници. А в публичния регистър на парламента вече има 19 имена. Сред тях е бившият зам.градски прокурор на София Роман Василев, който помага за законодателната дейност на Велислава Кръстева от ДПС.

Единственият, който е изпълнил изцяло квотата си и е дал трима сътрудници, е Атанас Атанасов от “Демократична България”. Един от тримата е главният секретар на ДСБ Емил Ивов Мачиков, който е привлечен като консултант по обща организационна дейност. Неговото име нашумя през 2019 г., когато бе замесен в скандал след разследване на тв “Европа” и сайта breaking.bg за имотни измами. Тогава Мачиков обяви, че се води компроматна война срещу него, и заплаши със съд. Другите двама сътрудници на Атанасов са Наталия Димитрова и Кристина Петкова.

Новата депутатка от ДБ Цецка Бачкова си има двама сътрудници. Едната е Жени Шиер, чието име излиза като управител на две фирми, едната от които свързана със събиране и обработка на информация и интернет регистри.

Сътрудник си има и шефът на групата на “Има такъв народ” Тошко Йорданов. Това е Емил Димитров Трифонов, на чието име в Търговския регистър излизат фирма за медийни проекти и продуциране на тв- и радиопредавания и втора за охрана.

Докторът по социална медицина и организация на здравеопазването Лидия Стойкова-Чорбанова е сътрудник на Татяна Дончева.

Зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев пък отново ще разчита на помощта на Асен Ботьов Рашков, който му е помагал и в предишния мандат. На последните парламентарни избори на 4 април Рашков е бил регистриран като наблюдател от името на сдружение “Зона за трансатлантически просперитет - наблюдателна мисия, България” заедно със съпругата на Цонев - Пролетина.

Само три от парламентарните групи вече са посочили своите нещатни сътрудници - ДПС, ГЕРБ-СДС и “Демократична България”. Интересното е, че освен пиарите, които обикновено всички групи вкарват в парламента по тази линия, от ГЕРБ са издали

пропуски и за

трима бивши

депутати -

Красимир Ципов и Александър Иванов, които са с ресор законодателство, и Калин Вельов с ресор култура.

Сред сътрудниците на ДБ е Виолета Донева-Янкулова. Тя е била кандидат-депутат като член на ръководството на партия ДЕН, която се яви на изборите през април с ДБ. Преди години е била сътрудник на групата на Реформаторския блок в парламента и кандидат за общински съветник в София от тяхната листа, а през 2016 г. е била номинирана за член на Националния съвет на ДБГ, която днес е сред мандатоносителите на “Изправи се! Мутри вън!”.

Вече има и един наказан за лошо поведение в пленарната зала депутат. На 22 април Стоян Мирчев от БСП е бил порицан (третото по сила наказание след напомнянето и забележката) заради викове от място към енергийния министър в оставка Теменужка Петкова по време на дебатите по наложения от парламента мораториум върху решенията на кабинета “Борисов”.