Швейцария: Отказът на САЩ от патенти на ваксините оставя много въпроси открити

https://www.24chasa.bg/novini/article/9771242 www.24chasa.bg
Американският президент Джо Байдън СНИМКА: Ройтерс

Изявлението на САЩ, че ще подкрепят отказа от правата на интелектуална собственост за ваксините срещу COVID-19, е от голямо значение, но оставя много въпроси без отговор, предаде Ройтерс.

Вчера американският президент Джо Байдън изрази подкрепата си за отказа от правата на интелектуална собственост за ваксините срещу COVID-19. Неговата търговска представителка Катрин Тай подкрепи преговорите в Световната търговска организация (СТО) за отказ от защитата на интелектуална собственост за ваксините, допълни БТА.

Швейцарското министерство на икономиката заяви, че това изявление на САЩ е важно, но оставя без отговор много въпроси "за конкретните решения, които те обмислят в този контекст". Швейцария продължава да е убедена, че отмяната на правата за интелектуалната собственост в контекста на пандемията няма да гарантира справедлив, бърз и на приемлива цена достъп до ваксини, лекарства и диагностични продукти, свързани с COVID-19.

Швейцария ще разгледа искането на САЩ и неговите последствия, се казва в изявлението.

Швейцарската компания "Лонца" произвежда съставки за ваксината на Модерна, а швейцарската фармацевтична компания Новартис произвежда ваксини за Кюрвак (CureVac), отбелязва Ройтерс.