Чехия отваря магазините и детските градини от 10 май

https://www.24chasa.bg/novini/article/9771346 www.24chasa.bg
пътуванията до Чешката република са възможни само в неотложни случаи, като работа, важни семейни събирания, посещения в медицински или социални заведения и др. СНИМКА: РОЙТЕРС

Във връзка с подобряването на епидемиологичната обстановка в Чешката република от 10 май ще има допълнително облекчаване на ограничителните мерки, по-специално ще отворят всички магазини, битови услуги, изложби, както и детски градини.

Отварянето на терасите на ресторантите и хотелите ще бъде отложено за 17 май, каза ръководителят на Министерството на здравеопазването Петр Аренбергер, цитиран от БГНЕС.

"От 10 май няма да има затворени магазини, всички потребителски услуги и изложби ще възобновят работата си, но всичко това при условие, че в едно помещение няма едновременно повече от един човек на 15 квадратни метра. Маски трябва да се носят и в помещенията, а навън ще са необходими в случаите, когато е невъзможно да се поддържа разстояние от 2 метра между хората. За транспорта има изискване за маска на лицето", каза Аренбергер в пресконференция след заседанието на кабинета.

По думите на министъра от понеделник всички детски градини ще възобновят работата си, както и учебните занятия във всички паралелки на основните училища.

Освен това се водят активни преговори със съседни държави за разрешаване на взаимно пътуване с минимални ограничения на граничните пунктове, а въпросът за въвеждането на специални паспорти за хора, които вече са получили и двете ваксинации срещу коронавирус, също се решава.