Италия започва да ваксинира жителите на малките острови

https://www.24chasa.bg/novini/article/9771487 www.24chasa.bg
Италианският остров Капрая СНИМКА: Пиксабей

Преди настъпването на сезона на летните ваканции в Италия, страната иска да осигури пълна защита на хората, живеещи на малките италиански острови в Средиземно море.

От утре масова ваксинация срещу COVID-19 започва на остров Капрая, югозападно от тосканския град Ливорно, и на Еолийските острови, северно от остров Сицилия.

Правителството на Италия планира да ваксинира всеки жител на 30 от тези по-малки острова, където медицинските заведения са оскъдни.

По-големите острови, като Капри, вече са напред с ваксинационната кампания. Там например близо 80 процента от хората над 16-годишни вече са имунизирани, предаде БТА.

Италия си е поставила за цел на 2 юни да обяви официалното начало на летния сезон. Точните правила за пристигащите пътници, в това число и за ваксинираните, все още не са напълно ясни. По принцип ваканциите в Италия са възможни и сега, но страната изисква петдневна карантина при влизане. Тестването за коронавирус е задължително преди влизане и след влизане в страната. Тези разпоредби са в сила до средата на май.