Социолозите да не дават данни на медиите преди края на изборния ден, ще иска ЦИК (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9771792 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Румяна Тонева

Президентът изслушва 15-те номинирани за избирателната комисия

Социологическите агенции, които бъдат регистрирани в ЦИК да извършват проучвания в деня на изборите, да подпишат джентълменско споразумение, че няма да публикуват такива резултати и няма да ги предоставят на медиите, които да ги публикуват, за да нарушават закона.

Това ще предложи Росица Матева, която досега бе председател на Обществения съвет към ЦИК, а сега е номинирана за зам.-председател на комисията от "Изправи се! Мутри вън!". Тя обяви това по време на изслушването на издигнатите от партиите кандидати за ръководство и членове на ЦИК на "Дондуков" 2, което продължава и в този час.

Социолозите да не дават данни на медиите преди края на изборния ден, ще иска ЦИК (Видео)

Как да се борим с нарушаването на закона и публикуването на екзитполовете от медии преди края на изборния ден, което се прави абсолютно целенасочено, за да се въздейства на избирателите, попита Матева президентът Румен Радев.

Винаги съм била привърженик да се спазва закона. Той забранява на социологически агенции и медии публикуването на такива резултати под каквато и да е форма в изборния ден, отговори тя. И обяви намерението си за подписване на джентълменско споразумение между социолозите, защото ранното публикуване на данните влияело на избирателната активност и на желанието на избирателите да отидат или не да гласуват.

Трябва да има някакъв ред, при който всяка социологическа агенция да поема ангажимент пред ЦИК, че няма да разпространява данни от изследването до приключване на изборния ден, подкрепи я Цветозар Томов, който е номиниран за зам.-председател на ЦИК от "Демократична България".

Това е сложен проблем и ще ви поздравя, ако успеете, защото съзнателно се манипулират данните, съзнателно се публикуват в медии и социални мрежи, с ясната цел да се повлияе на гласуването, обяви Радев.

Всеки от 15-те кандидати, излъчени от партиите за членове на ЦИК, има 10 минути да се представи пред президента и назначената от него специална комисия, и след това ще има възможност да отговаря на въпроси. Това предвиждат правилата, изработени от администрацията на държавния глава. Комисията прави проверка и на документите им. Изслушването се излъчва пряко на страницата на президента в интернет.

Изборите са стожерът на демокрацията и е важно гражданите да имат доверие в изборния процес, обяви Румен Радев в началото.

Всички кандидати, предложени за ръководство и за членове на ЦИК, отговарят на изискванията на закона и не са налични пречки да бъдат изслушани, обяви констатацията на комисията Емилия Друмева, която е правен съветник на президента.

Радев отново обясни, че е обвързал работата на комисията и законовите изисквания към нея с датата на разпускане на парламента и насрочване на предсрочните избори.

Професионалният ми опит за провеждане на избори е достатъчен, за да отговоря на изискванията за поста, с избори се занимавам от 2001 г., обяви новата шефка на ЦИК Камелия Нейкова и благодари на всички за доверието да я изберат на поста. Тя изрази изключително задоволство, че секретар на комисията отново ще е Севинч Солакова, която има огромен опит на поста.

И тази ЦИК, както и предишните, трябва да започне с летящ старт, заяви Нейкова. И обясни, че още в първите дни след указа за назначаването, трябва да започнат работа със сроковете по организиране на изборите. Но това се случва като че ли винаги с ЦИК, така беше и 2014 г., и 2019 г. Нейкова обяви за голямо предизвикателство промените в Изборния кодекс.

Аз съм привърженик на машинното гласуване, то не позволява недействителни бюлетини и всеки глас на избирателите ще бъде отчетен, обясни Нейкова. Според нея е голямо улеснение за членовете на СИК разписаното в кодекса, че ще има отделни протоколи за машинния вот и за такива ще се признава електронната разпечатка от машината. Всички сме виждали колко много грешки има в хартиения протокол и колко корекции се правят, обясни тя. Но видя като причина за това и смяната на членовете на СИК в последния момент, затова призова партиите да заложат на хора с дългогодишен опит.

Много важен въпрос е този с логистиката на машините, особено за секциите извън страната, обясни Нейкова. Тя ще се запознае с всички условия за машините - съхранение, работа, изплащане на доставката им.

Тя коментира и другите промени в Изборния кодекс, които въвеждат видеонаблюдения и видеозаснемане на броенето. Да, в условия на машинен вот това броене няма да се получи, но ще има секции и с хартиени бюлетини, напомни тя.

Нейкова пое отговорност ЦИК да прилага Изборния кодекс такъв, какъвто е, и да следи за неговото изпълнение, като оказва методическо ръководство на останалите избирателни комисии.

Без значение кой е председател на ЦИК, тя е колективен орган, решенията се вземат с 2/3, обясни Нейкова. Тя обясни, че разчита на колегите си от сегашния състав на ЦИК. И добави, че ще предложи на колегите си в ръководството да се разпределят тематично съобразно процеса на работа.

Всички партии приеха с облекчение това, че бяхте посочена отново за секретар с оглед на вашия голям опит, обърна се към Севинч Солакова президентът. Той обясни, че при него са постъпили въпроси от граждани и неправителствени организации, които поради пандемията не могат да участват лично в изслушването. Сред въпросите е такъв за практиката да се изключват микрофоните по време на заседанията, да има дневен ред поне 12 часа по-рано, за раздаване на допълнителни бонуси и възнаграждения на членовете на ЦИК и др.

Имам дълъг опит и практика в организирането на различни видове избори, обяви Солакова, която от 2011 г. е секретар на ЦИК. И обяви, че е по-спокойна, след като е чула от Нейкова, че има ясна визия какво трябва да се направи. Остава да видим дали имаме обща воля нещата да се случат така, както е добре. Имаме ли обща воля, няма как да не се справим, допълни тя. И обясни, че ЦИК трябва да има за цел да спечели доверие в целия изборен процес и в органа, който се избира.

ЦИК трябва да работи за своето институционализиране. Независимо, че е създадена като независим централен орган, има още много неща, които се желаят, за да се превърне в институция, обясни Солакова. Ако ЦИК прилага закона правилно и еднакво спрямо всички, тогава определението независим централен орган няма да е само запис в Изборния кодекс.

Според Солакова ЦИК трябва да работи за професионална администрация - това предполага нов статус и нова организация. Това трябва да бъде администрация, която да подпомага работата на ЦИК като орган. Затова администрацията трябвало да бъде оптимизирана и бройките да бъдат заети.

ЦИК разполага с администрация от 25 души, които извършват работа за 50-70 и повече души, особено по време на изборите. За да не бъдат назначени повече не е липсата на воля в ЦИК, а има обективни пречки, зависи и от тези, от които зависи осигуряването на база за работата на ЦИК, допълни Солакова. И напомни за необходимостта ЦИК да се премести и да има достатъчно помещения, за да се осигурят работни места. Всички тези въпроси винаги сме ги оставяли на заден план, защото за нас е по-важно независимо в какви условия се провеждат изборите, ЦИК да остане на висотата на своите отговорности. Мисията й е да осигури и да бъде гарант за това всеки български гражданин, независимо къде се намира, да може да осъществи правото си на глас, допълни тя. И обясни, че предварително оповестяване 12 часа на дневния ред е невъзможно в динамиката на работата на комисията.

За цялата работа на ЦИК, за времето за организация, която е извън човешките възможности, има изплатени възнаграждения - нещо, което не е необичайно за подобни организации, допълни тя.

Как ще участвате в организацията на машинното гласуване, след като не подкрепяте пълното му въвеждане, е въпрос към Димитър Димитров от граждани, предаден му от президента.

Скептичното ми отношение към технологиите е свързан с компетентността ми. Имам дълъг опит, отговори Димитър Димитров, който е номиниран за поста от ГЕРБ-СДС. Имам идеи как използването на машини може да бъде направено сигурно, за да няма съмнение, допълни той и обясни, че има питания от граждани и организации и за проблеми с машините и на отминалите избори. Димитров препоръча ЦИК да се нарича комисия по изпълнение на законодателството, за да отпадне така натиска върху нея покрай подготовката на изборите.

Логистиката на машините е най-тежкият проблем. Предстоят и доста сложни частични избори в Благоевград, ще трябва много бързо да адаптираме положенията към 27 май, когато са те, допълни Димитров. Той благодари за номинацията на ГЕРБ-СДС и допълни, че винаги е бил гражданска квота и е работил с много партии.

Да, аз съм за машинно гласуване, но напълно споделям рисковете, които посочвате, те са свързани и с логистиката, и със сертифицирането, и с надеждността там, където има технически отказ, каза Радев. Ползите наистина са огромни, допълни той. И даде пример, че в Холандия при около 80% избирателна активност недействителните бюлетини са около 0,5%. В България при 50% активност - недействителните бюлетини са около 5%. А на последните избори рязко падна този процент. Освен това машините са възможност да се предотврати купения и корпоративния вот - зад завесата можеш да снимаш с телефона как гласуваш, докато при машината това не може да се случи, допълни Радев. Може би един ден, когато преборим всички тези явления, да минем и на нещо друго, каза той.

Оценката за работата на ЦИК не може да бъде еднозначен - от една страна тя организира и проведе успешно 3 национални избора, като те бяха с много неизвестни, въведе се машинно гласуване, провеждаха се в пандемична обстановка и ЦИК се справи нелошо. Но от друга страна в определени периоди комисията се блокираше и работеше неефективно, приемаше такива решения, които с основания бяха критикувани. Надявам се новата ЦИК да вземе всичко положително от работата на ЦИК, да го надгради и да се стреми да избягва всички лоши практики. Това заяви излъченият от БСП за зам.-шеф на ЦИК Емил Войнов, който от много години работи в изборния процес и обучава членове на СИК.

Предизвикателствата пред новата ЦИК според него са, че няма да има достатъчен комфорт във времето за организирането на изборите, за да се спазят всички законови срокове. Паралелно с това трябва да върви подготовката по машинното гласуване. Новата ЦИК трябва да довърши процедурите по досегашния договор с изпълнителя "Сиела-Норма" - да приеме работата, да придобие машините, да извърши плащанията. Едновременно с това трябва да се организира процедура по осигуряването на поне 300 нови машини за секциите извън страната. те трябва да бъдат доставени дори на други континенти, да са придружени от охрана и техници, които да ги обслужват. Но ако членовете на ЦИК работим отговорно, ще успеем да се справим с тази задача и да организираме честни и прозрачни избори, обясни Войнов.

Пред ЦИК стои и една дългосрочна задача. Ние сме представители на различни политически сили, но трябва в ежедневната си работа да градим авторитета на ЦИК и да поставяме закона над всичко. Така да работим, че ЦИК действително да бъде припозната и да има доверие както от гражданите, така и от политическите сили. Досегашната ЦИК не можа да се справи с тази задача, надявам се новата да успее, завърши Войнов.

ЦИК трябва да изготви бързо план-сметка колко машини трябва да се доставят и как ще бъдат осигурени те до секциите в чужбина, това са разходи, които трябва да са ясни бързо, за да бъдат осигурени, тъй като няма възможност за актуализация на бюджета, каза и Радев. И препоръча на ЦИК да работи добре с МВнР по темата.

Той попита как ще бъде осигурено участието на партии и граждански организации, които имат интерес, в процеса на сертифициране на машините.

Ще поискам решението на ЦИК за забрана на достъпа до сертифицирането да бъде отменено. Няма как да имаме претенцията, че работим открито и прозрачно, ако не осигурим достъп по отношение на толкова деликатни обстоятелства, отговори Цветозар Томов, издигнат от "Демократична България".

Машинното гласуване е най-голямото предизвикателство, но тези проблеми не са чак толкова големи, както такива, които сме имали през годините, каза Томов и напомни, че при замяната на цветните бюлетини с бели интегрални е имало същото противопоставяне като сега срещу машините. Да, проблеми има, но те са по-скоро социално-психологически и са свързани с липсата на опит сред хората с тези машини. Можем да преодолеем този проблем, убеден бе той и призова да се осигури възможност на хората през тези два месеца да видят как се гласува с машина.

Трябва да убедим хората в разумността на машинното гласуване чрез такава кампания, каквато до момента не е организирана. И трябва да установим достатъчно точно чрез тестовете капацитета на една машина - колко избиратели могат да гласуват на ден през нея, допълни Томов. Затова ЦИК трябвало да установи дали има риск и при какъв брой избиратели, които са гласували с машина.

Друг проблем, който той посочи, е гласуването с подвижна урна по време на пандемия, защото на предишните го направиха под 10 хиляди души. Трябва да имаме пълна гаранция, че всеки ще получи възможност за гласуване, ако е карантиниран или изолиран, допълни Томов. В ЦИК ние не сме партийни представители и не бива да бъдем такива, трябва да управляваме изборния процес справедливо и в интерес на всички, каза още Томов. И обясни, че най-грешните и тежки решения на ЦИК са били тогава, когато ЦИК се дели на партийни групички. Ние не сме микропарламентарни групи, допълни той.

Камелия Нейкова в отговор обясни, че сертифицирането вече е отворено за граждански организации чрез промените в Изборния кодекс.

Росица Матева пък обяви още ще настоява стенограмите от заседанията на ЦИК да се публикуват своевременно на сайта на комисията, както и установяването на съответствията на машините за гласуване да е публично. Според нея трябва да бъдат доставени машини за гласуване за демонстрация в цялата страна в тези два месеца преди изборите, както това направили от Обществения съвет в София преди предишните избори.

Машинното гласуване ще доведе до намаляване на избирателната активност, свързано с това, че голяма част от избирателите няма да припознаят машинния вот, предупреди Красимир Ципов от ГЕРБ-СДС и обяви за грешка премахването на хартиените бюлетини. Той призова да се положат максимални усилия в разяснителната кампания как най-бързо и лесно да гласуват хората. И напомни, че в САЩ правото на вот с машина е право на избор. Затова трябвало да се направи експеримент колко граждани могат да гласуват с машина за един ден.

Още древните римляни са казали - лош закон, но закон, и той трябва да бъде изпълняван. През всичките години на позициите, които съм заемал, съм правил всичко възможно законът да бъде изпълняван такъв, какъвто е, независимо дали ми харесва, обясни Ципов.

Той препоръча ЦИК да анализира в свой доклад какви са изборните престъпления и даде препоръки за промени в изборното законодателство. С моя опит и експертиза бих поставил подобен въпрос на дебат в ЦИК, каза Ципов.

Приемам вашите доводи за риска от машинно гласуване, но трябва да си зададем въпроса защо стигнахме дотук. Но в САЩ няма клипове в ютюб, в които кмет на голям град, даже от вашата партия, да дава съвети как членове на СИК да произвеждат недействителни бюлетини, отговори Радев.

Сигурно донякъде сте прав, но през последните няколко години станахме свидетели на ефективни разследвания от органите на лица, които са извършили изборни престъпления, отговори Ципов. За мен е изключително важно всички случаи, свързани с изборни престъпления, да бъдат разследвани ефективно, допълни той. И опроверга внушения по него адрес: Никога представител на политическия кабинет в МВР не е имал пряк ангажимент по отношение на това какво трябва да се прави от полицията като пряка дейност по разследване на престъпността. Това е работа на полицията и разследващите органи. Всеки, който твърди, че представител на политическия кабинет е имал намеса, значи не познава работата на това министерство, допълни Ципов.

А президентът посъветва ЦИК да не допуска компромиси към нарушители.

Силвия Стойчева от БСП призова партиите да не излъчват своите представители в СИК в последния момент, за да имат възможност те да се запознаят и с правилата на Изборния кодекс, и с процеса на работа.

Изцяло да се преосмисли процеса на назначаването на членове на СИК, поиска Елка Стоянова, издигната от "Има такъв народ". Тя разказа и за трудностите, с които се сблъскват членовете на СИК в нощта след изборите при предаването на протоколите и поиска да се помисли за облекчаването им.

Логистиката за машинното гласуване ще създаде още по-съществени затруднения този път, защото не са решени проблеми със складовете, транспортирането, набирането на техници за обслужването, предупреди Ерхан Чаушев от ДПС. И поиска комуникацията и взаимодействието с различни органи да се планира още отсега.

След като има закон, въвеждащ видеозаснемането, ще се справим и с тази задача, обясни той. Първо трябвало да се изработят правила за прилагането му, после да се види наличния ресурс, а след това, при необходимост, можело да се направи и бърза обществена поръчка.

Ролята на гражданското общество не може да се пренебрегне, ако искаме да имаме българи в чужбина. Има голям потенциал на гражданска енергия, която трябва да се канализира от държавата. След дълги години виждаме отново внимание към вота на българите в чужбина и аз мога да бъде полезен с опита ми в този процес. Това обясни проф. Любомир Гарвилов, който е излъчен от "Има такъв народ". Той се включи в изслушването онлайн от Тулуза, където е преподавател по математика. Той от години е член на мрежата на доброволците, които организират изборите в чужбина и поиска да координира в ЦИК работните групи за вота зад граница. Още на първото си решение ЦИК да вземе решение за разкриване на автоматични секции в чужбина, защото там има повече работа по места.

Приобщаването на всеки българин зад граница е огромна отговорност, обясни президентът. И се обърна с въпроси за проблемите при вота на българите в чужбина на предишните избори, и по-конкретно във Великобритания, към Йорданка Ганчева, която в предишната ЦИК е отговаряла за организацията на изборите зад граница, а сега е номинирана отново от ГЕРБ-СДС.

Като член на ЦИК не съм решила самостоятелно нито един въпрос, свързан с организацията на изборите извън страната и целият процес бе прозрачен, отговори Ганчева. И обясни, че Великобритания изцяло са се съобразили с мотивираното предложение на посланика ни в Лондон. Ако лицето Х е подало заявление за гласуване за място, в което няма да се образува избирателна секция, всички искания и обединения, които бяха направени, бяха само, за да се облекчи процеса на образуване на секции извън страната и е да бъдат включени и да имат възможност за вот. Не познаваме страните и разположението на местата и изцяло се доверявахме на нашите ръководители на дипломатически и консулски представители, обясни Ганчева. Тя отхвърли критиките, че ЦИК е скрила или разпределила заявления, за да няма възможност за гласуване.

Наскоро акредитирах посланиците на Финландия и Португалия, които също провеждаха избори по време на пандемия. Попитах ги как протича този процес при тях и те отговориха, че гласуването е в продължение на седмица. А в това време вечер урната стои в общината. С какво я пазите, беше моят въпрос, разказа президентът на края на изслушването. Тук говорим за доверие, за съзнание в обществото, за отношение и зрялост. Да се надявам, че и ние ще вървим в тази посока, заключи той.

В края на изслушването Радев обяви, че всички кандидати съответстват на изискванията на закона. Докато течало то, пристигнали и резултатите от проверката на Комисията по досиетата - тя обаче проверила само 13 от 15-те номинирани, тъй като две от дамите били по-малки и не влизали в обхвата й.

В едно наистина голяма отговорност и очакване за прозрачни и честни избори, погледите ще бъдат вперени във вас, обърна се президентът към членовете на новата ЦИК. Хубав или лош, този закон е стъпка за по-честни и прозрачни избори, допълни той.

Няма да е лесно, още повече, че чухме заявки от политически лидери, че ще атакуват новия председател на ЦИК, който и да е той, допълни Радев. Да, атаки ще има, но е изключително важно политическите атаки и противоречия да не се пренасят при вас. Надявам се, че вътре ще обедините усилията си, за да противостоите на тези атаки, за да отговорите на очакванията на гражданите, обърна се отново той към ЦИК.

Не аз определям датата, оправда се отново Радев. Той обясни, че дотук го довела ситуацията в Народното събрание и невъзможността да бъде реализиран мандат за правителство в рамките му. Както и законовите срокове за организиране на изборите. 4 юли е невъзможна дата. Не можем да отлагаме и след 11 юли, защото отсега има виждания и претенции, че тази политическа конфигурация в НС не може да стои, обясни Радев. Не върви и правителството в оставка да стои. А и избирателната активност - избори юли, август и първата половина на септември не са правени, с изключение на едни - 5 юли 2009 г. Така че трябва да се съобразяваме с всичко това, заключи президентът.

Считайте, че указ ще има, но тъй като с приетия мораториум парламентът създаде такова условие, че с един указ трябва да е разпускането му и назначаването на служебния кабинет. И ви моля отсега започнете координация, за да можете с летящ старт да започнете работата си, обърна се Радев към ЦИК.

Надявам се да работим толерантно помежду си, с добър диалог с институциите, с прозрачност и публичност в действията ни, обобщи новата шефка на ЦИК Камелия Нейкова. Тя призова партиите да водят споровете си на друго място и да не превръщат ЦИК в техен заложнк, а да ги оставят да работят.