Политолози: Радев вече носи отговорност за всичко, което се случва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9771805 www.24chasa.bg
Коментар на Татяна Буруджиева, Антоний Гълъбов и Мира Радева

Сценарият е: ниска избирателна активност, разтуряне и на следващото Народното събрание, циклична криза, която да ни изведе към президентска република, твърди Антони Гълъбов

Политолозите Татяна Буруджиева и Антоний Гълъбов и социологът Мира Радева коментираха в ефира на Нова тв политическата обстановка у нас.

На въпрос трябва ли прокуратурата да подхване случая с бизнесмена Светослав Илчовски политологът Татяна Буруджиева заяви следното: „Има си процедура за това кога прокуратурата започва действие. Призовавам всеки, който има какво да каже, да го направи. От Комисията по ревизия очаквам повече документация. Да ми казва някой, че не могъл да ги представи, а в същото време там часове наред тече скандал, някак си изглежда несериозно", заяви Буруджиева.

„Първо нека започнем с името на тази комисия. Тя е комисия по проверка, а не по ревизия. Това, че г-жа Манолова предпочита да я нарича така е неин проблем. НС не е ревизионен орган. В това отношение много показателен е програмираният провал на това Народно събрание”, каза Гълъбов. По думите му сценарият е: ниска избирателна активност, влизане на повече партии в следващия парламент, разтуряне отново на Народното събрание и назначаване на следващо служебно правителство. Влизаме в циклична криза, която да ни изведе към президентска република. Затова българските граждани трябва да гласуват на тези избори. Според него има риск да бъде компрометиран изборният процес. Трябва да има много ясен граждански натиск за прозрачност на тези избори.

Връщаме се към 1990 г., допълни Мира Радева.

„Имам чувството, че организирано се върви към продължаващи дълго неразбории. Ясно е, че партиите влязоха в парламента, за да се противопоставят едни на други. Избрахме народни представители, които не искат да са такива. Като гледам инатлъка, с който всеки се опитва да надцака други, се опасявам, че политическата криза ще бъде по-дълга, отколкото сме си представяли. Ще бъде горещо лято", прогнозира Мира Радева.

От тук нататък президентът носи отговорност за всичко, което се случва в страната, каза Гълъбов. И в крайна сметка ще плати на президентските избори, оценката ще бъде тогава, допълни Мира Радева. 

  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо