Последното редовно заседание на парламента "заприлича на маймунарник"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9771890 www.24chasa.bg
Депутати наобиколиха трибуната. СНИМКА: Велислав Николов

Близо час депутатите не могат да започнат работа по дневния ред

"Извинявам се, но прилича на маймунарник това", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов от парламентарната трибуна в последното редовно заседание на парламента, след като близо час депутатите не могат да започнат работа. Затова по негово предложение бе прекъснато заседанието и бе свикан председателски съвет, където партиите да се разберат как да продължи пленарният ден.

 Процедурни предложения, лични обяснения, нападки към председателката на парламента и надвиквания от място - с това премина първият час в парламента.

БСП настоя да се гласува приетото на първо четене в сряда преизчисляване на пенсиите. ДБ пък поиска да се гласува създаването на временна комисията по случая "Росенец", а от "Изправи се! Мутри вън!" - да се гласува предложението им да се отпуснат по 50 лв. на пенсионерите до края на годината.

Исканията преминаха в спор между Мая Манолова и бившия културен министър Вежди Рашидов, който поиска да се разгледа и случат с "гълъбарника на Алепу, както и вилата на Буджака". "Този гълъбарник е незаконен. Още по-незаконно е строителството на Буджака. И Цветан Василев има незаконно строителство там. Имахме едно дърво, дето снимахме всички филми там. Махнаха го и си направиха къщи там каолиновите крале", каза Рашидов.

"Скоро ще се окажа прекупвач на къщата в Барселона и на луксозния бутик", контрира Манолова и обясни, че на заседанието на комисията по ревизия на управлението в последните 10 г., на която тя е председателка ще е поканен за изслушване съпругът на външната министърка в оставка Екатерина Захариева, който е проектант на т.нар. подпорна стена на Алепу.

Като предизборна кампания определи цялото днешно заседание депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. "Днешното представление няма нищо общо с реалността и живота. Нито една от комисиите, за които се говори тук няма да има по-дълъг живот от 24 часа, след като президентът ни увери, че ще ни разпусне на 11 май. Последното редовно заседание е днес. Как временна комисия ще съществува след живота на това народно събрание? Къде ще изнесе доклада си? Всички тези предложения са просто обслужаване на предизборната кампания на г-жа Манолова. Известна със своята изключителна енергия и създаването на интриги и компромати", каза още Манев.

Манолова влезе в диалог с него, като му напомни за последното заседание на комисията й, в която членува и Манев. "На кое казвате интриги - на свидетелствата на бизнесмен, че е бил подложен на рекет от името на премиера, за раздуването на обороти, за издевателствата над бизнесмен в затвора", каза лидерката на "Изправи се! Мутри вън!".