Китайски учени успяха да маскират квантова информация

https://www.24chasa.bg/novini/article/9772177 www.24chasa.bg

Китайските учени демонстрираха в лаборатория първото в страната прилагане на фотони при маскирането на квантова информация, което ще проправи път за проучванията и прилагането на квантово-криптираната комуникация. Това предаде Радио Китай.

Екипът от учени от Университета за наука и технологии на Хъфей, Педагогическия университет на провинция Дзянсу и университета Нанкай в гр. Тиендзин заявиха, че резултатите от техния експеримент показват прецизност на заплетено състояние от 97,7% в сравнение с теоретичната стойност. Те сравниха своето постижение със сейф, в който се съхраняват важни неща, и може да бъде отворен само от един ключ и притежателя му.

За да се подобри сигурността, системата може да бъде обновена и да изисква няколко ключа, които да работят едновременно. Тази мярка обаче също може да бъде преодоляна, ако един притежател успее тайно да копира всички ключове. Маскирането на квантовата информация има за цел допълнително да обезопаси сейфа, тъй като ключовете могат да бъдат скрити в квантово смесено състояние, което е невъзможно да бъде копирано, каза изпълнителният заместник-директор на ключовата лаборатория за квантова информация към Китайската академия на науките Ли Чуанфън.

Всеки може да държи само по един кюбит и когато трябва да извлече информация от сейфа, ще трябва да работи заедно според теорията за неклониране на смесени квантови състояния, добави ученият. Той каза също, че приложенията за защита на квантова информация ще разчитат на разработването на машини за квантова памет, което вероятно ще отнеме от 5 до 10 години.