Икономическото възстановяване на различни страни остава трудно и несинхронизирано през първото тримесечие

https://www.24chasa.bg/novini/article/9772251 www.24chasa.bg

Част от големите икономики обявиха неотдавна данните си за първото тримесечие, от които се вижда, че някои са продължили да се възстановяват и излизат от рецесията, докато все още се борят с трудностите. Като цяло световната икономика се възстановява, но все още не е постигнала „синхронизация“.

САЩ и Китай страните с най-голямо влияние върху световната икономика.

Данните, публикувани от Националното статистическо бюро на Китай, показват, че през първото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил с 18,3% на годишна база. От една страна, той отчита двуцифрен ръст, което се дължи на извънредни фактори като по-ниската база за сравнение и увеличаването на работните дни по време на китайската Нова година. От друга страна, ръстът през първото тримесечие е 0,6% в сравнение с предходното, а средният темп на растеж през двете години е 5%, което е признак за стабилното възстановяване на китайската икономика.

Министерството на търговията на САЩ публикува първата си оценка през април. За първото тримесечие реалният БВП на страната нараства с годишен темп от 6,4%. Въпреки че данните са по-ниски от пазарните очаквания, в сравнение с отрицателния ръст от миналата година, тенденцията към възстановяване е съвсем очевидна.

Трябва да се отбележи обаче, че при изчисляването на растежа на БВП в САЩ се използват данните за т.нар. сезонно коригирано тримесечие спрямо тримесечието, а не реалната годишна база, която се прилага в Китай. Тан Джуо, директор на Института за макроикономически изследвания към Китайска търговска банка, казва, че темпът на растеж на БВП на САЩ през първото тримесечие е 0,4%, което е огромна разлика от 18,3%, които обяви Китай. Според него, като цяло през първото тримесечие американската икономика до голяма степен се е възстановила до предепидемичното си ниво. Тъй като процентът на ваксинации се повишава и времето се затопля, очакванията са секторът на услугите да ускори възстановяването си и сегашният висок процент на спестявания постепенно да бъде освободен в подкрепа на търсенето.

Рисковете пред икономиката на САЩ обаче не са изчезнали напълно. Институтът за проучвания към „Банк ъф Чайна“ посочи, че от една страна пазарът на труда в САЩ е претърпял структурни щети и разликата между богати и бедни в обществото се увеличава, а от друга, очакванията за инфлацията в САЩ могат да бъдат подценени и да нараснат с по-бързи темпове в бъдеще.

Китай и САЩ водят във възстановяването, но от глобална гледна точка различните страни имат различни ефекти в икономическия растеж.

Според данни, публикувани от Евростат, БВП на страните от еврозоната през първото тримесечие на тази година е спаднал с 0,6% спрямо предходния месец и с 1,8% на годишна база, което показва, че икономиката им все още не е излязла от трудностите от епидемията. В сравнение със същия период на миналата година, Франция (ръст от 1,5%) и Литва (ръст 1%) се възстановяват най-добре, докато останалите страни отчитат спад на годишна база. По-конкретно, Германия се представя слабо, като БВП намалява с 1,7% на тримесечие и с 3% на годишна база през първото тримесечие.

В Азия БВП на Южна Корея през първото тримесечие е нараснал с 1,6% спрямо предходното. По-рано централна банка на страната прогнозира, че ако темпът на растеж на тримесечие е 1,3% през първото, нейният БВП може да се върне на предепидемичното си ниво. Сега, истинският растеж в страната вече надминава очакванията.

Японските власти все още не са публикували икономическите данни за първото тримесечие, но поради неотдавнашното влошаване на епидемичната ситуация перспективите не са оптимистични. Някои анализатори смятат, че заради третото въвеждане на извънредно положение от правителството, японската икономика през второто тримесечие вероятно ще има отново отрицателен растеж, а БВП ще намалее с 600 милиарда йени (5,6 милиарда долара) на месец.

Освен това, според руското Министерство на икономическото развитие, БВП на страната е нараснал с 0,5% на годишна база през март, след като през февруари е спаднал с 2,5%. През първото тримесечие БВП на Русия е намалял с 1,3% на годишна база и инерцията на икономическото свиване се забавя.

Защо напредъкът по възстановяване на страните е различен? Според анализ на Института за проучвания към „Банк ъф Чайна“, настоящата структура за глобално икономическо възстановяване е разделена и има три групи проблеми: първо, глобалното производствено ниво се възстановява по-бързо от нивото на потребление; второ, регионалното възстановяване е разделено и възстановяването на САЩ сред напредналите икономики е по-бързо от това на еврозоната, Япония и нововъзникващите икономики в Азиатско-тихоокеанския регион се възстановяват по-бързо от Африка и Латинска Америка; трето, рисковете във физическия сектор отслабват, а рисковете във финансовия сектор нарастват.

Причините са, че има нови фактори като различия в ефективността на реакцията на епидемията в различни страни и увеличаващата се разлика между богати и бедни, причинени от макростимулиращите политики. Съществуват и дългосрочно натрупани проблеми като еволюция на индустриалната структура, увеличаване концентрацията в индустрията и застаряване на населението.

В процеса на различно възстановяване, световната икономика трябва да намери балансиран и устойчив импулс за растежа, който е възможно да се появи в Азия.

Изправени пред епидемията, азиатските страни положиха големи усилия за укрепване на здравните си системи, стабилизиране на глобалните вериги за доставки и възстановяване на търговията и инвестициите. Във водещи доклад от тазгодишната среща на Азиатския форум „Боао“, се изразява увереност, че азиатската икономика ще се възстанови по-сериозно, а темпът на икономически растеж се очаква да достигне над 6,5%, като континентът се превърне във важен двигател за устойчиво глобално възстановяване.

В Азия гръбнакът несъмнено е Китай. Международният валутен фонд наскоро публикува доклад, който повишава прогнозата за икономически растеж на Китай за 2021 г. с 0,3 процентни пункта до 8,4%.

Главният икономист на Swiss Re в Китай Ан Жънли заяви, че настоящите мащабни глобални политики за стимулиране и широкото използване на коноравирусни ваксини водят до силно възстановяване в световната икономика, но дългосрочните перспективи все още са неясни. Китайската икономика ще продължи да бъде важен двигател за глобално икономическо възстановяване. Дългосрочната перспектива на китайското правителство за оптимизиране структурата и насърчаване на устойчивото икономическо развитие ще бъде от полза за света.