Антониу Гутериш: Китай играе изключително важна роля за мултилатерализма

https://www.24chasa.bg/novini/article/9772606 www.24chasa.bg

Вчера китайският председател Си Дзинпин проведе телефонен разговор с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Това съобщи Радио Китай.

Си Дзинпин посочи, че мултилатерализмът е неделима част от ООН, международното право и сътрудничеството. Светът се нуждае от истинска многостранност, подчерта той. Си Дзинпин добави, че най-важната задача на международната общност в момента все още е да се бори с пандемията от новия коронавирус. Глобалното сътрудничество трябва да бъде засилено, а големите държави да дадат пример и да предоставят повече обществени блага. Китайският председател посочи, че глобалният отговор на изменението на климата е голямо събитие. Китай обяви, че ще се стреми да постигне пика на въглеродните емисии до 2030 г. и въглероден неутралитет до 2060 г., което е много по-кратко време в сравнение с това, което е необходимо на развитите държави. „Това е китайска инициатива, а не пасивно действие“, подчерта Си Дзинпин.

Антониу Гутериш поздрави Китайската комунистическата партия с предстоящия стогодишен юбилей и 50-годишнината от възстановяването на законния статут на Китай в ООН. Той каза, че Китай играе жизненоважна роля в защитата на международната многостранна система. ООН дава висока оценка на големите постижения на Китай в избавянето от бедността, твърдата подкрепа на страната към мултилатерализма и работата на ООН, както и на обещанието, че ще даде своя принос за справянето с климатичните промени. Гутериш благодари на Китай за оказаното сътрудничество в борбата с пандемията, особено в справедливото разпределение на ваксините в развиващите се държави, и важния принос за възстановяването и растежа на световната икономика.