Германия изглежда е преодоляла третата вълна на COVID

https://www.24chasa.bg/novini/article/9772623 www.24chasa.bg
Франк-Валтер Щайнмайер СНИМКА: РОЙТЕРС

Германия одобри закон за смекчаване на мерките за ваксинираните

Горната камара на германския парламент одобри днес закон за смекчаване на коронавирусните ограничения за ваксинираните срещу коронавируса и преболедувалите го, предаде ДПА.

Възможно е законът да бъде подписан от президента Франк-Валтер Щайнмайер и да бъде публикуван в официалния правителствен вестник още днес.

Новото законодателство бе одобрено вчера от долната камара на парламента. То позволява на хората, отговарящи на критериите, да се срещат с неограничен брой други хора. Отговарящите на критериите няма да бъдат включвани и в общия брой на хората, с които се срещат неваксинираните. За тях отпада и задължението да спазват вечерния час. Въпреки това ще им се налага да продължат да носят маски и да спазват дистанция в някои ситуации и сгради, коментира БТА.

Законодателството няма да се прилага за хора, заразени с мутирали форми на коронавируса, които не са широко разпространени в Германия.

Германия изглежда е преодоляла третата вълна на COVID

Германия изглежда е преодоляла третата вълна от заразявания с COVID-19- Това заяви днес здравният министър Йенс Шпан, който съобщи, че броят на случаите леко намалява, предаде Франс прес.
"Тенденцията от п оследните седмици се потвърди. Третата вълна изглежда се е разбила", каза Шпан на пресконференция. "Броят на заразените отново спада, но продължава да е висок", уточни обаче той.
Германия бе толкова силно ударена от третата пандемична вълна, че взе драстични мерки в опит да спре увеличаването на случаите и за пръв път реши да въведе вечерен час от 22.00 ч. местно време.

Редица европейски страни постепенно отварят магазини и ресторанти на открито, но повечето търговски обекти в Германия с изключение на крайно необходимите по преценка на властите остават затворени - някои не работят вече над шест месеца.

Поведението на германците, ограничили своите контакти, е допринесло много за подобряване на ситуацията, отбеляза на същата пресконференция Лотар Вилер, президент на медицинския институт "Роберт Кох". Ускоряването на ваксинационната кампания в страната е "много радваща новина", добави той.

Близо 7,3 милиона души в Германия вече са получили по две дози ваксина, а първата доза е поставена на повече от 26 милиона. Има дни, в които лекарите инжектират над един милион души.

Към днешна дата в Германия са регистрирани 3 491 988 заразени с COVID-19. През последните 24 часа са установени 18 485 нови случая. По данни на института "Роберт Кох" от началото на пандемията досега коронавирусът е взел около 85 000 жертви в страната.