Председателят на КЕВР пред парламента: Драстично увеличение на цените от 1 юли няма да се допусне

https://www.24chasa.bg/novini/article/9772646 www.24chasa.bg
Председателят на КЕВР Иван Иванов казва от какво ще зависят новите цени на ток, парно и газ от 1 юли. СНИМКА: СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Драстично и скокообразно увеличение на цените на електроенергия и на топлинна енергия от 1 юли няма да бъде допуснато. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов при изслушването му в пленарната зала в последния ден на 45-ото Народно събрание. Всяка година енергийните дружества предлагат големи увеличения, някои странни, КЕВР ги приема като информационна база, разглежда ги по критичен начин и се защитава както конкурентоспособността на дружествата, така и интересите на потребителите, заяви Иванов.

Така той отговори на Мая Манолова, която цитира искания на топлофикациите за увеличение от 138, 75, 70, 60 процента. Той даде пример с 2020 г., когато топлофикациите се поискали средното увеличение на парното с 41% и средно поскъпване на тока, който произвеждат, с 25 на сто. Комисията ги е отхвърлила, още повече че тогава се случи и намаляването на цената на природния газ и увеличението при топлофикациите е с 3 на сто. „По същия начин ще постъпи комисия и сега. По никакъв начин разходи, които считаме, че не са необходими, няма да бъдат признати“, каза председателят.

Иванов даде пример и с цените на тока, които общо в последните години са увеличени с 9%, колкото е инфлацията. Така че КЕВР не разглежда цените като проинфлационен фактор.

Прогнозната цена на природния газ за топлофикациите, която КЕВР определи на 1 юли 2020 г., в продължение на 8 месеца е била по-ниска от реалната, но в последните 2 месеца се е увеличила с 38%. Кой ще ги плати, ако бяхме намалили цените, попита председателят на регулатора. Той припомни, че в цената на топлинната енергия влиза и тази на въглеродните емисии, а те са се променили от 22 евро на тон, заложени от комисията в цената на парното, на 48-49 евро, може да стигнат и 50 евро. Така че можело да се окаже, че топлофикациите са платили повече. Ако се установи, че те са имат надвзет приход, то това ще се приспадне от цената в новия период от 1 юли. 

В отговор на питане на депутата от ДПС Рамадан Аталай, председателят на КЕВР отбеляза факторите, които ще имат значение за цените в двата месеца до определянето им, а те всички са с тренд нагоре. Единият са цените на емисиите, които наближават 50 евро на тон, което ще се отрази на цените на тока на въглищните централи. Имало опасност те да са по-високи от цените на самата електроенергия. Вторият е цената на природния газ, която се увеличава заради възстановяването на икономиката в ЕС и света, третият е прогнозната цена на тока, която определя КЕВР на база на фючърсните сделки, като и там има увеличение.

На база на съпоставки с цените на други доставчици на природен газ председателят на КЕВР заяви, че „Булгаргаз“ и Министерството на енергетиката могат да поискат нови преговори с „Газпром“ за по-изгодни цени за доставките в България. Това можело да стане към края на следващата година, когато изтичал петгодишния период, след който можело да се предоговаря. Иванов заяви, че азерският газ, който влиза у нас, е по-евтин от руския.

Делян Добрев от ГЕРБ обаче репликира, че сега не е момента за преговори с „Газпром“, защото цените в България са най-ниски, по-скоро руската компания може да поиска предоговаряне.

И Мартин Димитров от „Демократична България“, и Делян Добрев от ГЕРБ, и Драгомир Стойнев от БСП, и Рамадан Аталай от ДПС категорично се чудеха защо продължава да се бави интерконекторът с Гърция, по който България може да получава алтернативни на руските доставки. Димитров попита от трибуната защо 12 г. не може да се построи тази връзка, а тъй нареченият „Балкански поток“ е построен за една година. Той изчисли, че ако го е имало интерконекторът, цената на газа е щяла да бъде с 20% по-ниска, а на парното – с 14-15 на сто. Аталай заяви дори, че гърците са взели парите и не са го построили.

И тримата депутати, както и председателят на КЕВР казаха, че имат съмнения, че той ще бъде завършен до края на 2021 г.

Делян Добрев заяви обаче, че по-голяма тема е цената на електроенергията, преди година на свободния пазар тя е била 60-70 лв., сега е 150 лв., "ако трябва да сме загрижени, то е за бизнеса", заяви той. Каза още, че е чул от трибуната прогноза, че държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ ще загуби 500 млн. лв. за година и поясни, че ако тя не работи, загубите й ще са 70-80 млн., тоест колкото повече работи, толкова повече губи. Той постави като основна тема на следващия парламент как да се модернизира енергетиката за да се осигури плавен преход.