Великобритания съветва тези под 40 години да получат алтернативна ваксина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9773618 www.24chasa.bg
"АстраЗенека" СНИМКА: РОЙТЕРС

Британска експертна консултативна комисия заяви днес, че на хората на възраст под 40 години би трябвало по възможност да се предложи алтернатива на ваксината срещу COVID-19 на компанията "АстраЗенека" заради малък риск от редки кръвни съсиреци, предаде Ройтерс.

Съвместната комисия за ваксинация и имунизация разшири възрастовия обхват на хората, които би трябвало да получат ваксина, различна от тази на "АстраЗенека", включвайки и лицата между 30 и 39 години. По-рано това се отнасяше само за хората под 30 години.

Според комисията съветът отразява ниското ниво на заразяване с COVID-19 във Великобритания и наличието на други ваксини - на "Пфайзер" и "Модерна".

"След като равнищата на COVID-19 продължават да бъдат поставяни под контрол, ние съветваме на пълнолетните хора на възраст между 18 и 39 години, които нямат съпътстващи здравословни проблеми, да се предлага алтернатива на ваксината на "Оксфорд/АстраЗенека", ако е налична такава и ако това не причинява забавяне на ваксинацията", каза Уей Шен Лим, председател на подкомисията за COVID-19 към съвместната комисия за ваксинация и имунизация, подчерта БТА.