Макрон: Англосаксонците да спрат да блокират износа на ваксини

https://www.24chasa.bg/novini/article/9773919 www.24chasa.bg
Еманюел Макрон СНИМКА: РОЙТЕРС

Френският президент Еманюел Макрон призова "англосаксонците" да престанат да пречат на износа на ваксини и на съставки за производството им, за да се даде възможност за укрепване на световната солидарност, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

За да се разпространяват ваксините, не трябва се блокира износът на съставки и на самите ваксини, подчерта той при пристигането си на европейската среща на високо равнище в поругалския град Порто.

"Днес англосаксонците блокират много от съставките и от ваксините. Днес 100 процента от ваксините, произвеждани в САЩ, отиват за американския пазар", подчерта Макрон.

Президентът подчерта, че от над 110 милиона дози, произведени в Европа, ЕС е изнесъл 45 милиона, а 65 милиона е запазил за себе си. "Ние сме най-щедрите в света сред общността на развитите държави", отбеляза той.

Макрон повтори, че е отворен за идеята за отмяна на защитата на интелектуалната собственост върху ваксините срещу КОВИД-19, подкрепена от американския президент Джо Байдън.

"Ние, европейците, се борим за това ваксината да бъде световно обществено благо вече една година и съм щастлив, че други следват примера ни", каза той.