СЗО одобри за спешно използване китайската ваксина "Синофарм" (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9773958 www.24chasa.bg
СЗО одобри за спешно използване китайската ваксина "Синофарм"

На 7 май Световната здравна организация обяви, че разработената от Пекинския институт за биологични технологии при Китайската фармацевтична компания „Синофарм“ ваксина срещу COVID-19 е била одобрена от организацията за спешна употреба. Това е шестата ваксина срещу COVID-19, одобрена от СЗО за успешна употреба и е единствената, разработена от незападна страна. На провелата се след това пресконференция генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус заяви, че с това се разширява списъка с ваксини срещу COVID-19, които КОВАКС може да купува, като по този начин се ускорява одобряването на ваксини от регулаторните органи в различните страни, техният внос и употребата им, съобщава Радио Китай

На пресконференцията ръководителят на Стратегическата консултативна експертна група (SAGE) при СЗО, Алехандро Кравиото, заяви, че е направена всеобхватна оценка на ваксината на „Синофарм“ и е доказана нейната безопасност и надеждност. „Ефективността на ваксината е 79%. Ние считаме, че тази ваксина може да поставя на хора на възраст над 18 години“, каза той.

СЗО посочи, че ваксината на „Синофарм“ се съхранява лесно, което е подходящо за местата с недостиг на ресурси. Ръководителят на независимата експертна група за оценка на рисковете при ваксини към СЗО, професор Арно Дидиелоран, заяви на пресконференцията, че ваксината на „Синофарм“ е подходяща за страните със средни и ниски доходи.