Белгийски съд разреши екстрадиция на крайнодесен гръцки евродепутат

https://www.24chasa.bg/novini/article/9774026 www.24chasa.bg
Лагос беше арестуван миналия месец, след като Европейският парламент гласува отнемане на имунитета му, което проправи пътя към изпращането му в Атина на базата на европейска заповед за арест. Кадър Ютюб

Гръцки крайнодесен член на Европейския парламент, арестуван миналия месец в Белгия, може да бъде екстрадиран в Гърция, за да изтърпи присъдата си от 13 години затвор, съобщи днес прокуратурата в Брюксел, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Прокуратурата посочи, че Янис Лагос има възможност до понеделник да обжалва решението на брюкселския съд, според което европейската заповед за арест подлежи на изпълнение. Службата не уточни кога Лагос, който отказа да бъде екстрадиран след ареста, ще бъде предаден на гръцките власти, позовавайки се, че "очевидни причини, свързани със сигурността".

Лагос живее в Брюксел откакто гръцки съд през октомври го осъди заедно със 17 други бивши гръцки депутати от крайнодясната партия Златна зора за ръководене и участие в престъпна организация.

Лагос беше арестуван миналия месец, след като Европейският парламент гласува отнемане на имунитета му, което проправи пътя към изпращането му в Атина на базата на европейска заповед за арест.

Златна зора беше основана като вдъхновена от нацистите организация през 1980-те години. Нейната популярност рязко се увеличи по време на гръцката финансова криза през 2010-2018 г., което й донесе парламентарно представяне между 2012 и 2019 г.

Петгодишният процес в Атина започна след убийството през 2013 г. на рапъра и ляв активист Павлос Фисас, който беше намушкан до смърт от поддръжник на Златна зора.

Останалите осъдени членове на Златна зора вече са в затвора, освен един, който избяга от ареста и е обявен за издирване.