Панаир в комисията на Мая, тя зове НСО, ГЕРБ искат Илчовски да бъде тестван за дрога (Обновена, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9774029 www.24chasa.bg
Светослав Илчовски СНИМКА: Архив

 Депутати питат шефа на “Градус” за фурми

Интересуват се Илчовски стрелял ли е по роднини. Той каза, че не видял предаване на кюлчета, а снимки

Три часа продължиха дебатите, документите ще бъдат изпратени до всички възможни институции

В пълен панаир се превърна вероятно последното заседание на комисията за ревизията, оглавявана от Мая Манолова. Близо три часа депутатите изслушваха зърнопроизводителя Светослав Илчовски и шефа на фирмата “Градус” Иван Ангелов при пълен хаос.

Народните представители се надвикваха, прекъсваха, дюдюкаха, иронизираха се, като не спазваха никакви правила. Любопитен детайл беше, че въпроси задаваха и журналистите, които се надвикваха с депутатите и ги прекъсваха и то доста успешно.

Гвоздеят в питанията беше как шефът на “Градус” се е запознал с премиера. От едно от подвикванията в залата се чу, че това станало при полет от Япония.

След три часови дебати около 20,30 ч Тома Биков попита каква е процедурата, по която може да се тръгнат оттук.

“Това е седянка,

унижаваме себе

си и

парламента”,

обяви той.

Изслушването на Илчовски започна преди два дни, на 5 май, а в петък продължи.

“Ще дам и на прокуратурата твърденията си”, се разбра от думите на Илчовски. Той говореше доста неясно.

“Казах на министъра на земеделието да ми пусне водата”, каза бизнесменът. Думите му бяха по отношение на “Напоителни системи”, които го карали да плаща допълнителни такси.

Последва бурна реакция от депутатите от ГЕРБ, които го попитаха кой министър на земеделието пуска водата.

Тома Биков обяви, че

това “лице е

ненадеждно”,

и го попита колко жалби има срещу него и дали е стрелял по свои близки и роднини.

“Нямам регистрирано оръжие. Не съм стрелял по свои близки и роднини”, каза земеделецът.

После обясни, че имало една жалба срещу него. Тя била в Стара Загора от Иван Ангелов, (който стоеше до него). После жалбата била прехвърлена в Софийската градска прокуратура.

От “Има такъв народ” го попитаха

кой е правил

снимките с

пачките

Илчовски обяви, “че платили на една женица за 5000 лева да обслужи премиера”.

Казаното от него обаче не стана много ясно, защото шумно депутатите от ГЕРБ го иронизираха. Чу се, че той твърди, че Ангелов бил платил.

Част от народните представители от ГЕРБ поискаха на Илчовски да бъде направен тест за наркотици. Той отвърна, че е готов веднага.

“НСО, ако не са абдикирали от задължението си, да дойдат в залата,” призова шефката на комисията Мая Манолова. Повод беше, че в един момент в залата настана пълен хаос.

“Видях снимки,

а не предаване

на кюлчета

Тоя до мен (Иван Ангелов - б.а.) ми се похвали, че той ги е дал”, обяви още Илчовски.

На няколко пъти при изслушването му Дани Каназирева зовеше да се въведе ред, защото абсолютно не ставало ясно какво се говори.

Илчовски разказа и за среща на “Витошко - Студена”, където празнували Ивановден. Премиерът бил там и цяла вечер играл белот в един ъгъл. Имало и певици. Там на Илчовски му показали и клип как изтезават известен арестант (Миню Стайков, според предишни негови твърдения.)

“Всеки си отговаря за лъжите.

95% от казаното

от г-н Илчовски

са лъжи

Това, което изрече е потресаващо. Не мога да разбера с каква наглост се гаври с толкова депутати и журналисти”, отвърна шефът на “Градус” Иван Ангелов.

Той не бе поканен от комисията, но след като бе обвинен от Светослав Илчовски, комисията му даде думата.

Ангелов пък каза, че отношенията му с премиера били “чисто мъжки”, често си общували, но не играели често белот.

“Господин Илчовски твърди, че съм използвал името на премиера, за да ми продава на по-ниска цена. Никога не съм използвал името на премиера. Това е лъжа, не бива така да лъже. “Градус” е с 27-годишна история, произвежда 150 млн. разплодни яйца, от тях 135 млн. изнася”, обясни още Ангелов.

Той уточни, че Борисов му “съдействал като гарантира пред турската ветеринарна система, че нашите яйца отговарят на европейските сертификати”.

После депутатите го питаха за краставици, фурми и пътуване в Монако.

Ангелов обясни, че бил там на почивка, а не да обсъжда цените на царевицата и фуражите.

Накрая Мая Манолова предложи всички документи на да бъдат изпратени до всички възможно институции.

“Градус” завежда “всички възможни дела” срещу Илчовски

Във връзка с направени твърдения от Светослав Илчовски пред комисията за ревизия и медиите “Градус” АД информира, че ще заведе всички възможни дела срещу Илчовски и ще сезира компетентните органи в защита на своите права и законни интереси за изнасянето и разпространяването на неверни твърдения.

“Те уронват престижа и накърняват доброто име на “Градус” АД, причиняват на компанията и нейните инвеститори и акционери имуществени и неимуществени вреди и дават неверни и подвеждащи сигнали към пазара, на който се търгуват акциите на “Градус” АД, което може да се отрази негативно на тяхната цена”, казват още от фирмата в позиция до медиите и допълват:

“Като компания с близо 30-годишна история “Градус” АД няма да допусне накърняване на доброто ѝ име, както и замесването ѝ в политически битки чрез разпространение на невярна информация и ще търси правата си по съдебен ред”.

“Геотехмин” не подарява кюлчета

“Във връзка с постъпили запитвания относно изказване на г-н Светослав Илчовски пред временната комисия по проверка за установяване на злоупотреби към 45-ото народно събрание на 5 май т.г. бихме искали да Ви информираме, че компанията няма практика да подарява такъв тип подаръци.” Този кратък отговор изпрати до медиите Даниела Теофанова, директор “Връзки с обществеността” на компанията “Геотехмин”.

На 5 май Светослав Илчовски обяви пред комисията по ревизията на Мая Манолова, че собственикът на фирмата Цоло Вутов бил подарил на Бойко Борисов златно кюлче за рождения ден. На заседанието на същата комисия в петък стана ясно, че Илчовски е виждал въпросните кюлчета само на снимки.