Си Цзинпин: Светът е в период на сътресения, Китай трябва да стане непобедим

https://www.24chasa.bg/novini/article/9774119 www.24chasa.bg
Си Цзинпин СНИМКА: Ройтерс

Светът преживява сериозни сътресения и Китай трябва да демонстрира повече независимост, ако иска да стане "непобедим", заявява китайският президент Си Цзинпин в своя реч от януари, разпространена едва днес, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Докато можем да се справяме сами и да разчитаме на себе си, да поддържаме динамичен поток от стоки и услуги вътре в страната, ще бъдем непобедими независимо от бурите по света . . . Никой не може да ни победи или да ни сломи", каза президентът в реч на 11 януари пред ученици в училище, управлявано от комунистическата партия.
В Китай не е необичайно важни речи да стават достояние на обществеността доста време след произнасянето им. По този начин речите стават също достъпни за изучаване от членовете на партията. Тази реч бе публикувана днес от партийния орган сп. "Цюшъ", чието название се превежда като "Търсене на истината".

В речта си китайският лидер изтъква също как Китай е успял да овладее пандемията от коронавируса по-добре от повечето други страни и как страната се нуждае от това да намери правилния баланс между отварянето си към останалия свят, но също да запази самодостатъчността си.

В речта си от януари президентът изтъква силните страни на Китай.
"Сравнявайки реакцията на тази пандемия на различни лидери и политически системи по света, ясно се вижда кой се е справил по-добре . . . И възможностите, и предизвикателствата пред нас са огромни и безпрецедентни, а ако говорим най-общо, нашите възможности са по-големи от предизвикателствата (пред нас)", казва Си.

Президентът спомена също "дълбоките и безпрецедентни промени", пред които е изправен светът, изтъквайки, че много от съвременните събития могат да бъдат определени като "сътресения".

"Изглежда, че тази ситуация ще продължи известно време", резюмира Си.