21-тонна китайска ракета удря до часове Земята - не знаят кога и къде (Инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9774173 www.24chasa.bg

21-тонна неконтролируема китайска ракета се очаква да удари Земята този уикенд, съобщи в. “Дейли мейл”. От дни “Чанчжън 5В” обикаля в орбита около планетата със скорост 27 600 км/ч. Учените не могат да прогнозират точно къде и кога ще удари.

На 29 април Китай изстреля “Чанчжън 5В” с първия модул на новата си космическа станция “Тианхе”, която е в процес на изграждане. След доставянето на товара обаче основното тяло на ракетата започна неконтролируемо да навлиза в земна орбита.

Очаква се голяма част от летателния апарат да изгори във въздуха, тъй като атмосферата става все по-плътна на около 60 км височина от повърхността. Частите, които не изгорят напълно, обаче ще паднат на Земята. Ако всичко това стане неконтролирано, мястото, където ракетата изгаря и където отпадъците ще паднат, не може да бъде точно прогнозирано.

Първото изображение на ракетата в орбита бе пуснато от италиански астрономи в петък. Те успели да видят, че “Чанчжън 5В” се движи изключително бързо и по време на снимката била на височина от около 700 км и изглеждала като светеща светлина.

Последна информация показва, че апаратът ще удари Земята в събота, 8 май, и евентуално ще завали дъжд от отломки в населени райони.

Астрономи очакват части да ударят Тихия океан близо до екватора, след като преминат над източните градове на САЩ. Орбитата обхваща част от планетата от Нова Зеландия до канадския остров Нюфаундленд. Приблизително 30-метровият модул би бил сред най-големите космически отломки, паднали на Земята.

Астрофизикът Джонатан Макдауъл от Центъра по астрофизика на Харвард обаче каза, че не е известно къде ще падне ракетата. Според него в най-лошия случай ударът ще прилича на разбиване на малък самолет, но по протежение на стотици километри.

В четвъртък САЩ заявиха, че наблюдават пътя на обекта, но в момента не планират да го свалят. “Надяваме се, че ще кацне на място, където няма да навреди на никого. Дано в океана или нещо подобно”, каза американският министър на отбраната Лойд Остин. Той обаче разкритикува с половин уста Пекин, че е изгубил контрола над ракетата.

Китай пък твърди, че “Чанчжън 5В” ще изгори почти изцяло при повторно навлизане в атмосферата на Земята, което представлява много малка заплаха за хората и собствеността на Земята.

Останки от първия полет на ракетата през май 2020 г. паднаха в Кот д'Ивоар шест дни след изстрелването ѝ и повредиха няколко къщи.