Това в небето над нас са сателитите на Мъск

https://www.24chasa.bg/novini/article/9774204 www.24chasa.bg
Снимки на летящи обекти изпълниха социалните мрежи и медиите у нас. СНИМКА: НОВА ТВ

Поредна паникатака за нашествие на извънземни у нас се оказа въздух под налягане, след като десетки паникьосани BG мами и BG папи пуснаха постове в социалните мрежи, някои придружени със снимки, на тайнствени движещи се светлини над България.

Всъщност това са сателитите на Илон Мъск. Ето какво написа “24 часа” още на 18 април миналата година:

“Десетки сателити, изстреляни от компанията на Илон Мъск, преминаха над територията на България в периода след 21,15 часа.

Проектът “Старлинк” предвижда осигуряването на достъп до високоскоростен интернет от Космоса. В орбита до края на март бяха изведени 300 спътника, като се очаква броят им да се увеличи и да достигне до 42 000.

Сателитите се движиха над София от югозапад и продължаваха на североизток. Те са на 550 км от Земята приблизително и можеха да бъдат наблюдавани с невъоръжено око. Движиха се в една линия, представляваха ярки точки. Няколко, които прелетяха над България, за миг бяха осветени от слънчева светлина.

Според сайта “Сайънс нюз” сателитите, преминали за около 15 минути над нас, са били 19 на брой.

Астролози от месеци недоволстват, че експериментът на Мъск ще създаде проблеми за наблюдението на звездите.

Основателят на “Спейс екс” успокои преди дни на пресконференция във Вашингтон, че компанията му работи с научната общност да намали отразителната способност на спътниците.

В същото време Илон Мъск може да се похвали с първото успешно приземяване на ракета SpaceX, с която се предполага, че ще бъдат изпратени хора на Марс.