91-годишна баба с деменция тайно се омъжва

https://www.24chasa.bg/novini/article/9774942 www.24chasa.bg
Джоан Блас става булка повторно на стари години пет месеца преди да почине от рак.

Хищническите бракове са новата опасност в страните със застаряващо население

През 2016 г. англичанката Дафни Франкс и брат ѝ Майкъл Блас с изненада откриват, че 91-годишната им майка се е омъжила тайно пет месеца преди да почине от рак. Двамата научават това, когато искат от личния ѝ лекар смъртен акт, за да могат да я погребат, но той им отказва с мотив, че тя има жив съпруг.

Двамата са озадачени и мислят, че става въпрос за грешка, тъй като баща им е починал преди доста години. Но след като правят проверка в брачните регистри, установяват, че майка им Джоан Блас се е омъжила съвсем скоро за мъж, който е с 23 г. по-млад от нея.

Това е Колман Фолан. Двамата се запознават през 2011 г., когато Джоан е диагностицирана с тежка форма на деменция и се мести да живее в малка къщичка в края на градината на Дафни, за да може дъщеря ѝ да се грижи за нея. Един ден, докато се занимава с нещо в градината, покрай нея минава Колман. Двамата се заговарят. След няколко дни той пак пристига, за да си общуват. По-късно тя го кани в къщата за чай.

Дафни забелязва това зараждащо се ново приятелство, но решава, че е добре майка ѝ да има компания, докато тя е на работа. Постепенно Колман се нанася при Джоан и предлага да се грижи за нея. Майката изглежда щастлива в компанията му, макар да не успява никога да запомни неговото име и периодично да пита дали това е нейният болногледач, който дъщеря ѝ е намерила за нея.

Когато състоянието ѝ се влошава, Колман започва да не допуска дъщерята в къщата, която обитават. “Въпреки че имах ключ за нея, той винаги оставяше другия в ключалката от вътрешната страна, за да не мога да вляза. Казваше, че мама спи или пък, че се готви да си ляга”, спомня си 64-годишната дъщеря пред “Сън”. Поведението му започва да я притеснява, но се успокоява, че притежава пълномощно от майка си за управление на цялата ѝ собственост и финанси. Освен това не допуска, че някой би разрешил сключването на брак на жена, която не знае името на мъжа, за когото ще се жени, и собствения си адрес.

По-късно обаче разбира, че това е напълно възможно, ако бъдат осигурени двама свидетели и булката изглежда щастлива. “Те просто са отишли един ден с неговия син и един човек, когото той познава от кръчмата, и са се оженили”, разказва Дафни Франкс.

Тя и нейният брат се опитват да оспорят този брак, който отменя направеното по-рано от майка им завещание и ги лишава от голяма част от наследството ѝ. Години водят съдебни дела, но не постигат резултат. Дори не могат да изпълнят волята на майка си да бъде кремирана, защото Колман я погребва в немаркиран гроб. “Беше абсолютно опустошително за нас. Не можехме да влезем в дома ѝ, където е живяла и където са моята сватбена рокля и писма на дядо от времето на Втората световна война”, обяснява дъщерята.

Oт английската прокуратура казват, че са направили проверка, но не са открили достатъчно доказателства, за да искат разтрогване на брака и евентуално осъждане на Колман. В пестеливите си коментари по случая самият той твърди, че е имал любяща връзка с Джоан и съвсем естествено тя прераснала в брак. Никой от роднините ѝ не го бил информирал, че тя не е в състояние да взема самостоятелни решения за своя живот.

За да прекъснат всякаква връзка с Колман, братът и сестрата му продават своя дял от майчината къща, оценен на 175 000 паунда. По този начин успяват да платят част от 200-та хиляди паунда съдебни разходи по делото срещу него, което губят.

Дафни Франкс започва кампания за промяна в английското брачно законодателство, за да могат да бъдат защитени уязвими възрастни хора като нейната майка от злоупотреби. Чрез депутат от своя избирателен район тя успява веднъж да предизвика парламентарен дебат по въпроса през 2018 г. Стига се до законодателни промени, които предвиждат брачният съюз да не отменя автоматично завещания на влизащите в него лица, но те не са окончателно приети. Затова Дафни сега отново търси подкрепа за връщането им за обсъждане в пленарна зала особено след като има планове заради пандемията да се разреши на двойките да се женят на избрано от тях място, не само в църкви и ритуални зали. “От една страна, е фантастично да бъде улеснено сключването на брак, но не бива да става за сметка на тези, които са уязвими и не са защитени от злоупотреби”, казва пред “Дейли мейл” Рейчъл Клаусън, която ръководи изследвания за хищническите бракове в университета в Нотингам.

Във Великобритания има 850 000 души с деменция, като средната им възраст е около 81 години. Така че има условия тепърва този проблем да се задълбочава. И не само в Обединеното кралство, но във всички страни със застаряващо население, в които грижата за пенсионерите се превръща в трудно разрешим проблем. Хората живеят по-дълго от всякога, но при повишен риск от загуба на способност за трезва преценка в резултат на психически и физически състояния, свързани със стареенето. Особено ако са самотни, те могат да станат лесна плячка на “доброжелатели”, които са хвърлили око на състоянието им.

Kанада бе сред първите държави, които признаха за съществуването на подобен проблем и го дефинираха като хищнически брак. Вече в страната има няколко съдебни решения и за отмяна на такива семейни съюзи. 50-годишен мъж, който получава сериозни наранявания на главата при катастрофа, превръщащи го в инвалид, изведнъж тайно се жени. Булката никога не живее с него, но са необходими 6 г., за да бъде доказано това и бракът им да се обяви за нищожен. Тя е бивша негова приятелка и му се обажда 3 дни след като го изписват от болница след 4-месечно лечение. Привлечена е от информация, че той може да получи близо милион долара от медицинска застраховка заради инцидента.

При друг случай възрастна канадка се разболява от алцхаймер, но скрива от своите близки, за да запази своята независимост. Среща доста по-млад мъж в търговски център, който започва да я ухажва, и след 3 г. я завежда при адвокат, за да промени завещанието си. Юристът обаче отказва да го направи, тъй като се съмнява в нейната способност за преценка. Така на следващата година двамата вече са женени, въпреки че жената винаги е отричала пред близките си да има подобни намерения.

Децата ѝ предприемат съдебна битка срещу този брак, който ги лишава от наследство. По време на процеса става ясно, че мнимият донжуан е водил упорита кампания, за да се добере до парите на възрастната си болна съпруга, а тя не е била в състояние да разбере какво точно се случва. Затова бракът им е обявен за нищожен.

Как да разпознаем, че се подготвя измама

Хищническите бракове се увеличават по цял свят, но отличителните им белези стават все по-разпознаваеми, твърди канадската адвокатска кантора Rogerson Law Group, която е специализирана по семейни въпроси.

Нейните адвокати са изготвили и наръчник как подобни порочни брачни съюзи да се разпознават.

Според тях сред най-често срещаните фактори са голяма възрастова разлика между съпрузите, единият от тях е сериозно уязвим, например наскоро е загубил дългогодишен партньор, преживял е сериозно заболяване или е попаднал в състояние, което ограничава начина му на живот. Страда от деменция, която му пречи да прави трезва преценка за живота си. Станал е изцяло зависим от своя болногледач, който припознава и като свой житейски партньор, и внезапно преустановява връзка със семейството си.

Най-общо казано, съществува неравенство в договарянето на отношенията, като единият съпруг се възползва от уязвимостта на другия. И въпреки че явлението е по-често свързано с финансова експлоатация на възрастни често от болногледач, семеен приятел или съсед уязвимите хора от всички възрасти са изложени на риск, твърдят канадските адвокати.