Шотландската национална партия може да спечели изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9776762 www.24chasa.bg
Шотландската национална партия може да спечели изборите, но без абсолютно мнозинство. Снимки: Ройтерс

Шотландската националната партия (ШНП), която обещава да свика референдум за независимост и отцепване на Шотландия от Обединеното кралство, ако се върне на власт, днес е на път да спечели парламентарните избори в британската провинция, но без да получи абсолютно мнозинство, предаде Ройтерс.

ШНП казва, че ще поиска нов референдум, ако бъде възстановено мнозинството на привържениците на независимостта в 129-местния шотландски парламент, подготвяйки сцената за сблъсък с британския премиер Борис Джонсън.

Джонсън заяви, че ще откаже произвеждане на всякакъв подобен референдум, защото шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство през 2014 г.

Шотландската национална партия може да спечели изборите

Неокончателни резултати от днешния вот показват, че ШНП е на път да спечели четвърти пореден мандат със спечелени 57 от вече обявените към този час 68 места в парламента, съобщи БТА.

Избирателната система, при която 56 места се разпределят по пропорционалната система, което облагодетелства по-малките партии, означава, че ШНП вероятно няма да спечели достатъчно места за абсолютно мнозинство на фона на тактическо гласуване от страна на юнионистите.

Крайните резултати от изборите ще станат известни по-късно днес.