Хайнанската зона за свободна търговия вероятно ще се превърне в най-големия безмитен пазар в света, сочи доклад на KPMG и The Moodie Davitt

https://www.24chasa.bg/novini/article/9777244 www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай

В близко бъдеще Хайнанската пристанищна зона за свободна търговия вероятно ще се превърне в най-големия безмитен пазар в света, ако настоящата тенденция към растеж се запази, се казва в съвместен доклад на KPMG China и The Moodie Davitt Report, съобщава Радио Китай.

До края на 2020 г. обемът на офшорният безмитен бизнес там е бил на стойност около 5 милиарда долара, подсилен от актуализираните политики за пазаруване. През юли миналата година провинция Хайнан увеличи годишния лимит за безмитно пазаруване на човек от 30 000 юана (4638 долара) на 100 000 юана.

Отбелязвайки, че бизнес средата в зоната се възползва от националните стратегии за развитие, авторите на доклада смятат, че отворената свободна търговия и офшорната безмитна политика са създали благоприятна почва за развитието на туристическата индустрия и потребление на дребно.

Бързото развитие на безмитния сектор в Хайнан от 2011 г. насам играе значителна роля за нарастващата му привлекателност и статут на международен туристически център за потребление, се казва още в документа.