Руската посланичка: Има дипломатическо противопоставяне в отношенията ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/9777346 www.24chasa.bg
Елеонора Митрофанова. Кадър Би Ти Ви

Посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова заяви пред Би Ти Ви, че в момента се води геополитическа битка между сили, които искат многополюсен свят и сили, които искат еднополюсен свят. Според нея последните 2 години в отношенията между Русия и България могат да бъдат определени като период на дипломатическо противопоставяне.

"Ние приемаме избора на България - вие сте член на ЕС и НАТО, това е факт. Но сме против алиансовата групова солидарност да пречи на прагматичното сътрудничество с останалия свят, включително и с Русия. Мястото на Русия в историята на България е особено, обединяват ни православието и езикът на първо място. Русия е освободила България от турско робство и ми се струва, че хората помнят това много добре. И затова не ни се иска тази блокова дисциплина и солидарност да пречи на нормалното развитие на сътрудничеството между нашите страни - заяви тя. -  В момента Русия е подложена на много сериозен натиск, при това често - неоснователно. В момента се води геополитическо сражение между две направления - искащото многополюсен свят и искащото еднополюсен свят. И американците, които аз наричам мисионери, които се опитват да ощастливят целия свят с еднакъв подход към демокрацията. Тези понятия като демокрация, права на човека започнаха да се използват като опит да се подчинят определени страни".

"Сегашният период от година и половина-две може да се определи като дипломатическо противопоставяне, не дори идеологическо. Гоненето на дипломати е непонятно и без доказателства. Това беше предшествано от период на разцвет - имаше визити на Радев, на Борисов, Медведев. Всичко изглеждаше чудесно. Но – мисля, че това не се хареса в парадигмата на тази блокова система. И след американска визита от правоохранителната система започна гоненето на дипломати. Ние подхождаме философски и разбираме, че България е малка страна, трябва да се развива, че ЕС дава определени средства и помага. Но не мисля, че заради това трябва да се принасят в жертва отношенията с Руската Федерация", допълни тя.

По повод българската група от развихрилия се наскоро шпионски скандал тя като още: "Аз, разбира се, не познавам тези хора. Какво и как са правили - прокуратурата на България не ни е казала. Не, нищо повече не мога да ви кажа по същество. Нашите дипломати са посещавали тази жена, съпруга на един от предполагаемите членове на групата, тя е рускиня и е посещавала консулството само три пъти, а не редовно. Тя е пенсионерка и един път е идвала, за да си оформи за пенсията, втори път - за получаването на пенсионните документи. Нищо повече не мога да кажа".

"Ако говорим за чешкият въпрос, той отдавна беше затворен. Имаше разбирателство, че това е нещастен случай, без човешка намеса - или детонация, или самозапалване. Защо отново избухна този скандал, още повече, че и чешкият президент каза, че са му носили документи и никога не е имало руска следа. В Чехия всичко всъщност стана доста банално - просто от обществената поръчка за строителството на атомна централа беше изгонен „Росатом“. Там веднага се появи „Уестингхаус“, която беше на ръба на фалита и затова американците се опитват да я пробутат във всички подобни проекти. Знаете ли, оръжейният пазар, особено когато става дума не за държави, а за частни фирми, е полукриминален бизнес. Затова тези взривове. Не е само бизнес. В оръжейния бизнес има много правила, които не бива да се нарушават и той сериозно се контролира от страна на държавите, има много конвенции, забраняващи определени оръжия. Така че, първо трябва да се разследва и тогава да се правят изводи", допълни Митрофанова.

"Скрипал беше първата история, непонятна до край. Никой не е искал да трови Скрипал. Той е излежал своето и е бил пуснат да си ходи, човекът е живял пенсионерски живот и не е ясно кой би искал това. Мисля, че това е операция в духа на английските спецслужби, която беше приписана на Русия, за да започне процесът на дискредитация. Къде са семейство Скрипал никой не знае, но след отравянето им наблизо се оказаха военни медици от Великобритания и тази история започна серията от такива истории. С отравяния", допълни тя.

"Трудно ми е да кажа дали присъдата на Навални е справедлива, но тя е за неговата икономическа дейност. Той вече веднъж беше осъждан и пуснат с подписка и условна присъда, които нарушаваше. Навални е много противоречива фигура. През 2010-та когато се кандидатира за кмет на Москва, предизвика голяма симпатия. Млад, симпатичен, добре говори и наистина предизвикваше симпатия у много хора, и у мен също. Той е националист, но е и нарцис, иска публичност, политика, да е във фокуса на общественото внимание, това е същността му. И започна да прави разследвания и смяташе, че те ще го доведат до голямата политика, защото хората го четат. Но хората обичат хляб и зрелища, четат разбира се, но не значи, че биха гласували за него. Той има малко подкрепа. Медиите я преувеличават", категолична бе посланичката.