Поне 7 водачи на листи ще смени Нинова, за да има БСП по-добър резултат

https://www.24chasa.bg/novini/article/9778453 www.24chasa.bg
Ако иска по-добри резултати за БСП на предстоящите избори, Корнелия Нинова трябва да чуе структурите си и да направи компромиси с някои от водачите на листи, коментират на “Позитано” 20.

Благоевград, Враца, Смолян, Хасково, Разград и Кюстендил са нарочените

Кой ще е начело на червените листи, ясно до 20 май, пълните списъци - до 30-и

Поне седем водачи на листи се очаква да смени Корнелия Нинова, за да има БСП по-добър резултат на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, прогнозираха източници от “Позитано” 20.

Това са основно водачи в региони, в които имаше напрежение от местните структури срещу спускането им и това доведе до по-слабо представяне на партията. Лошият кадрови подбор и налагането на водачи бе сочено като една от основните причини за загубата на БСП на срещите, които “Позитано” 20 проведе с общински шефове след вота на 4 април. Затова сега ръководството и лидерката ще трябва да направят някакви компромиси с водачите заради структурите си.

В Благоевград например, където БСП остана 4-а сила, ще се търси ново име, след като с проф. Георги Михайлов начело на листата взе едва 12,57%. А лидерите на 8 от общо 14 организации в областта демонстративно отказаха да участват в реденето на кандидатдепутатския списък.

На 4-о място се класира БСП и в Смолян, където водач бе Александър Симов, затова се очаква и той да бъде изпратен в друг регион.

Червените не попаднаха в първата тройка и в нито един от трите столични района. Тук обаче промяна в първите места на листите едва ли ще има, защото в 25-и МИР начело бе Нинова, а в другите два региона са верните ѝ Георги Свиленски и Христо Проданов. Очаква се те да запазят местата си независимо от настроенията на структурата за смяната им. Най-слабо е представянето в най-големия столичен район - 23-и МИР, където по традиция БСП стои добре и е имала винаги най-добър резултат. Но

от 6 мандата

през 2017 г. сега

взеха само два

Промяна се очаква да има и в Хасково, където журналистът Велизар Енчев бе водач от гражданската квота, но не бе приет от структурата. БСП там се класира втора, но с 14,87% и огромна разлика от ГЕРБ (с 37,34%). С водаческото място май ще се раздели и Атанас Попдимитров във Враца. Както и Румен Георгиев в Кюстендил, където също имаше напрежение в структурата заради налагането на първия в листата.

Смяна се очаква и в Разград, където диалогът на “Позитано” 20 с местното ръководство в предишната кампания бе тотално прекъснат. Спускането на Таско Ерменков за водач влоши още повече ситуацията, а след вота областният лидер Наско Атанасов излезе с призив за оставки. В Разград червените взеха едва 9,61% и останаха без мандат. Единственият по-слаб резултат на БСП бе в Кърджали - 8,13%, но разликата е, че водач там бе новобранката в политиката Петя Михалевска. Тя бе приета добре от структурата, направи добра кампания и резултатът ѝ е сравнително добър за бастиона на ДПС, макар да не ѝ достигна за мандат.

Не е ясно какво ще бъде решението на Нинова за Варна, която е на трето място по слаб резултат в проценти (с 11,27%) и дали ще смени Борислав Гуцанов от първото място в листата.

Запознати прогнозират смяна и в Перник, който е сред най-проблемните за ръководството региони заради напрежението между Нинова и кмета на града Станислав Владимиров. Там водач бе Стоян Мирчев, а на второ място беше сложен човек от гражданската квота - Георги Чернев, което остави номинираната от местните структури Евдокия Асенова трета.

Почти сигурно мястото си ще запази

отличникът

на БСП на

тези избори

- Кристиан Вигенин, с когото начело червената листа бе първа в Ямбол с 27,27%. Втори в партийните класации на тези избори са социалистите във Велико Търново, където младият водач Явор Божанков получи мощно рамо от олимпийската вицешампионка Весела Лечева, която е почетен гражданин на Търново и има подкрепата на целия регион.

Добро представяне и второ място взеха и червените във Видин, Монтана и Сливен, където водачи бяха съответно Филип Попов, Атанас Костадинов и Атанас Зафиров. Около 800 гласа не достигнаха на БСП в Сливен за втори мандат.

А в Пловдив-област червените, начело с Манол Генов, не само станаха втори, но и вкараха трима депутати, което ги направи рекордьорите на червената група в този мандат. На косъм от третия мандат заради преразпределянето се размина БСП в Бургас, където водач от гражданската квота бе Петър Кънев.

Затова и в тези региони размествания не се очакват.

В Пазарджик БСП също остана втора, но се завъртяха слухове, че Пламен Милев може да бъде сменен и да му се намери избираемо място в друга листа, защото той е ценен за групата като автор на проектобюджетите и основните икономически теми от червената програма.

Възможно е и самата

Нинова да

отстъпи

водаческото си

място в Пловдив

на проф. Иво Христов, разкриха от “Позитано”.

Цялата процедура по номинации на кандидат-депутати в БСП стартира отново по устав, но ще е в съкратени срокове. От събота Националният съвет вече гласува на подпис решението за участие в изборите на 11 юли, даване мандат наНинова да води разговори за подкрепа и взаимодействие с други партии, както и правилата и критериите за номиниране на кандидати.

До 20 май Националният съвет трябва да одобри водачите и местата на гражданската квота и коалиционните партньори. До 25 май областните съвети трябва да са готови с листите, които да бъдат одобрени от пленума до 30 май.

Очаква се да има и разместване и на местата за коалиционните партньори и на гражданските квоти, които на предходните избори в много региони бяха на второ и трето място, което също разсърди структурите.