Ресторантьори на протест срещу колега, обсъждан за министър на туризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/9778957 www.24chasa.bg
РИЧАРД АЛИБЕГОВ

Хората на Ричард Алибегов са срещу председателя на БХРА Георги Щерев

Две съсловни организации на ресторантьори - Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, се заканиха да протестират, ако за служебен министър на туризма бъде назначен техен колега, но от друга браншова организация. Става въпрос за Георги Щерев, председател на съществуващата от близо 30 години Българска хотелиеро-ресторантьорска асоциация (БХРА).

“Това не е предложение на по-голямата част от сектора, а само на асоциацията, която през последната година доказа, че се интересува единствено от интересите на хотелиерите”, пише в писмо на двете организации до медиите. Хората на Ричард Алибегов, който ръководи Българската асоциация на заведенията, смятат, че евентуалното назначаване на Щерев за служебен министър на туризма е “лобизъм и пореден опит на хотелиерите да се докопат до власт и привилегии”.

Засега не е известно дали Георги Щерев изобщо е спряган за служебен министър на туризма. За тази идея стана известно от отворено писмо на самата БХРА, в което надълго и нашироко се описват трудностите, които изпитва туризмът в момента, и се изброяват качествата на Георги Щерев, за чието назначаване на министерския пост била събрана широка подкрепа от целия туристически бранш. В писмото пише също, че “БХРА предложиха за поста на служебен министър на туризма Георги Щерев, въпреки че самата организация не може да си позволи в такъв труден момент да се лиши от своя председател”. Там се прави и внушението, че предишният служебен кабинет не се е заел да направи необходимия анализ на ситуацията в туризма и послужил само като “трамплин за плавно връщане към статуквото”. Самият Щерев отказа да коментира пред “24 часа” нападките срещу него с мотива, че БХРА всичко вече е казала.

От няколко седмици насам БХРА е особено активна в медийното пространство главно с предупрежденията си за предстоящ провал на летния сезон и призивите си към президента Румен Радев да не допуска спиране на чартърните полети на руски туристи към България. Очаква се във вторник оперативният щаб на Руската федерация във връзка с пандемията да оповести при какви условия руските граждани ще могат да пътуват в чужбина това лято.

Междувременно в интернет пространството се въртят и други кандидатури за служебен министър на туризма, като например Стела Балтова, която веднъж вече заемаше този пост в назначеното от Румен Радев правителство на Огнян Герджиков, а също и депутатът от БСП Христо Проданов.