Харалан Александров: Очаквам приятелството на ИТН и "Да, България" да прерасне в щастлив брак

https://www.24chasa.bg/novini/article/9779611 www.24chasa.bg
Харалан Александров

Според Иван Гарелов Слави Трифонов няма да е премиер, а вдъхновител

Този тип мероприятия, особено когато няма доказателства и на този етап са по-скоро голословни, се интерпретират според предпоставените нагласи и убеждения на хората. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ по Нова тв социалният антрополог Харалан Александров, коментирайки скандалите в комисията по ревизията на управлението на ГЕРБ.

Според него има хора, които са абсолютно убедени, че Борисов е злодей и такива които смятат, че Мая Манолова е интригантка и каквато и акция да организира тя, всичко ще бъде интерпретирано като предизборна дунанма. Така че основният проблем в случая е неспособността да се установи обективната истина. Има паралелни разкази, паралелни истини и това, което се случва, са две интерпретации.

Всяко чудо за 3 дни. Много е възможно цялата работа да се замотае типично по български и след няколко дни да си намерим друга тема. Едни искат да започне разчистването на наследството на Бойко Борисов. Други го защитават и насочват вниманието към този, който го обвинява. А важното е дали това е истина. Кой ще тръгне да разследва?, коментира на свой ред журналистът Иван Гарелов.

Според Александров няма валидна легитимна процедура за установяване на истината. Не можем да разграничим обвиненията от фактите. И тогава се появява въпросът за валидността на източника на разказа. Личността на разобличителя става проблем в момента, в който нямаме надеждна процедура по установяване на истината.

Може би трябва да разчитаме случаят да отиде в Европейския съд, там при Кьовеши, предложи Гарелов. Според него все пак случилото се в комисията, е било много сериозен трус за ГЕРБ, много сериозно предупреждения какво може да се очаква. Според известния журналист ние рискуваме много да се компрометираме като държава, ако тръгнем по този път – дай бързо да разчистваме. Създава се атмосфера за много остра конфронтация, защото и ГЕРБ ще започнат да играят на протести, виждам и лек сигнал, че може да бойкотират изборите, смята той.

Този процес е добре изследван и се нарича симетрична ескалация, допълни и Александров. Това е изключително разрушителен процес, в който се надявам да не влезем, каза той.
Двамата коментираха и интервюто на Слави Трифонов пред Петър Волгин.

С голям зор Трифонов успя да формулира няколко идеологически тези, посочи социалният антрополог. Накрая се разбраха няколко важни неща – че са по-скоро десни в икономическо отношение, че са по-скоро прозападни, въпреки любовта към Русия и Плевенската епопея и че са консервативни в културен план – тук вододелът е Истанбулската конвенция. Така че профилът малко се изясни. Колкото до намеренията, те бяха напълно ясни. Той нито за миг не е обещавал, че ще управлява. Заявката му е много почтена – дайте ми цялата власт и аз ще реша, каза още Александров.

Наистина ние не можем да прилагаме към тях и към Слави мерките, с които другите партии, дори тези на протеста, работят. Аз мисля, че те напипват нещата в движение, продължи Гарелов. Той е убеден, че Трифонов няма да е премиер, а ще бъде по-скоро вдъхновител.
Хората очакват от него да е нещо като катализатор на голямата промяна и той отговаря на тези очаквания, посочи Александров.

Според него голямата интрига на следващия парламент е дали от ИТН ще се разберат и ще се прегърнат с другите протестни партии. Те поставиха началото на приятелство с „Да, България“ и очакват то да прерасне в щастлив брак. Ще трябва да спрат обаче културните войни, коментира Александров.

Гарелов очаква след новите избори по-голям напредък на ИТН и „Да, България“, ГЕРБ ще отиде надолу, защото част от клиентелата ще се разбяга. По негово мнение ще има отстъпление и на „Изправи се! Мутри, вън!“. И ако надделеят онези, които са анти-ГЕРБ, е важно дали те ще се поучат, че трябва да направят някакви компромиси.